Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Förbud mot mobil i bilen?

Mobiltelefon i samband med bilkörning kan bli förbjudet i USA. Åtminstone om USA:s trafiksäkerhetsverk får igenom sin vilja.

– Inget mejl, inget sms, ingen uppdatering, inget samtal är värt ett mänskligt liv, sade Deborah Hersman, chef för myndigheten National Transportation Safety Board, enligt en notis från TT.

I Sverige väcks denna fråga till lvi också då och då. I riksdagens trafikutskott behandlades frågan i våras och man gav regeringen i uppdrag att senast nästa år 2012 återkomma till riksdagen med förslag på lämpliga åtgärder kring mobilpratande i samband med bilkörning.

Men det man också lade till var en kommentar om att den mobila tekniken kan komma att förändras: ”Den snabba tekniska utvecklingen gör det viktigt att ha ett teknikneutralt perspektiv. Av den orsaken är det viktigt att alla distraherande faktorer, till exempel SMS, uppmärksammas.”

Det är detta som är en av svårigheterna för lagstiftare. Att kunna förutse kommande tekniksprång med nya apparater och andra funktioner än de vi ser idag. Ta som exempel om radio i framtiden inte enbart blir en-vägs utan två-vägs. Det skulle innebära att vi inte bara kan höra vad andra säger som i dagens radioapparater utan också själva tala genom radion.  Vad händer i ett sådant fall med bilradion? Den är ju fortfaraande en bilradio men får tilläggsfunktioner som motsvarar det som mobiltelefonen kan, dvs förmedla samtal mellan människor. Ska då bilradion förbjudas vid bilkörning?

Att klara av och hålla beredskap för sådana framtid tanke-kullerbyttor är en tuff uppgift för lagstiftarna som därför måste vara oerhört öppna inför vad forskare och utvecklare har i sina byrålådor inför framtidens kommunikationsteknik.

Och det blir också viktigt för forskare och utvecklare att vara öppna och finnas med i debatten på olka sätt för att berätta om de visioner man har inför framtiden.
 

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.