Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Gatan känner var du går

Framtidens gator blir interaktiva och kan känna av var varje fotgängare befinner sig. Signalerna tas sedan emot av förarlösa bilar som utifrån informationen försiktigt kan navigera och undvika att krocka med någon människa. (Se filmen nedan)

Audi visar i filmen ovan hur interaktiva gator kan skicka signaler till förarlösa bilar så att de inte krockar med fotgängare.

Denna vision om framtidens gator har nyligen lanserats av Audi inom projektet Urban Future Initiative. Tokigt och svårgenomförbart? Jo, kan tyckas, och kanske blir denna vision aldrig riktigt genomförd som Audi tänker sig. Men med framtidsvisioner är det så att de behöver inte alltid genomföras för att kunna fylla en funktion. Ibland räcker det med att de sätter tankarna igång och tvingar oss att se på vår omvärld på nya sätt. Och inte minst ta ställning till hur vi vill forma framtiden.

Om vi kommer att få sensorer inbyggda i gator på detta sätt återstår alltså att se. Men redan nu börjar vi faktiskt få se några första steg mot sådan teknik. HUMlab-X vid Umeå universitet kommer att invigas 2012 och man har redan utlovat ett interaktivt golv som kommer att känna av hur personer går över det.

Nyligen anordnade också HUMlab en konferens om Internet of Things där forskare och företagare samlades för att diskutera den smarta staden och vad som sker med vårt samhälle när alla saker blir uppkopplade.

Förmodligen kommer vi att få se denna teknik slå igenom på många områden. Hur det blir med framtidens lekmattor för barn återstår att se. Kanske fasas de ut och ersätts med interaktiva golv som erbjuder spel och lekar för barnen. På sjukhuset och i andra stora byggnadskomplex kan man lägga in interaktiva anvisningar om vilken väg man ska gå istället för dagens ditmålade linjer. I köpgallerian kommer vi säkert att få möta reklam i golvet och ute på gatorna… ja, kanske rent av ett system som gör det möjligt för förarlösa bilar att känna av var vi som fotgängare befinner oss.

Men många frågor återstår att lösa innan vi är där. Hur göra med säkerhet så ingen hackar systemet? Hur ge stöd för synskadade som kan ha svårt för att upptäcka informationen i golv och gator? Hur skapa säkra trådlösa nätverk som inte går ner?

Och ska vi tillåta att de interaktiva gatorna och golven får ta emot signaler från våra mobiltelefoners position. Då kan vi låta den informationen visas i realtid, alltså i samma ögonblick, eller ligga kvar till senare så att andra kan se var vi gått. Kopplar man denna information till ett foto av var och en och kanske en statusuppdatering som vi själva skickar iväg så kan det uppstå ett slags samtal mellan människor som befunnit sig i samma gathörn men vid olika tidpunkter.

Tänk stjärnorna som berömda skådespelare får i gatan i Hollywood. En sådan stjärna eller markering kan i framtiden läggas upp för varje människa där den gått fram.

Tokmycket information på gator och golv som förvillar? Ja, om manska se allas, men kanske blir det som med Facebook att man bara ser sina vänners information och att man själv kan välja hur mycket information man vill lämna synlig efter sig.

Puh, nu blir plötsligt mina tankar lätt överväldigade inför den framtid som väntar oss. Många frågor återstår men helt klart är att vår stadsmiljö kommer att ha annorlunda inslag när barnbarnen och deras barn blivit stora.

Filmen ovan visar ett exempel på hur interaktiva golv kan användas i olika sammanhang.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.