Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Var fjärde utan internet

Trots att Europa ställer om till ett liv med internet och allt fler får tillgång till nätets tjänster har var fjärde europé (24 %) ännu inte använt internet. Samtidigt ser vi att skillnaden mellan länder är stor. I Sverige är det 5 % som aldrig använt internet medan det i Rumänien är 54 %. (se statistik)

Som synes av siffrorna är vi många i Sverige som vant oss vid att ständigt vara uppkopplade i hemmet, på arbetet och i bussar eller på promenaden med smarta mobiler. Men med var fjärde i Europa som ännu inte använt internet återstår en hel del att göra för att få fler delaktiga på nätet.

Frågan är viktig eftersom de stora skillnaderna mellan olika länder gör att Europa haltar. Allas delaktighet i den nya tekniken är nödvändig för såväl demokrati och kultur som handel. För nationernas gemensamma utveckling med en e-handel och internationella kontakter som växer över internet blir det allt tydligare en viktig gemensam europeisk fråga att skapa möjlighet för så många som möjligt att ta sig in på nätet.

EU:s projekt Digital Agenda kämpar för detta och siktar nu på att år 2015 ha fått ned siffran för de som aldrig använt internet till 15 %. Ett viktigt gemensamt projekt är detta som behöver stödjas på alla sätt.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Mikael Hansson

    Svar till Lisbet Olofsson (2011-12-15 08:31)
    Hörde häromdagen att vi kan får slow media på samma sätt som vi fått en trend med slow food. Slow media skulle då vara ett sätt att stiga åt sidan, ta time out och inte vilja vara med i informationsflödet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.