Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Alla får egen tv-kanal

TV åt alla! Ropen skallar på internet när allt fler organisationer och företag skaffar sig egen tv-kanal. Nu senast är det Svenska kyrkan som tillsammans med Kyrkans tidning startat egna tv-sändningar över nätet. I sin nya Play-kanal tar man inför julen upp baksidan med kommersialism, ensamheten i samhället, trasigheten som också finns där, mitt i glittret.

Prästen Mikael Mogren och teologen och författaren Ann Heberlein studiosamtalar om förväntningar och utsatthet utifrån inledande ord om att ”Det hände sig vid den tiden att människorna stressade hela året…”.

Exemplen blir allt fler på hur många startar egna tv-sändningar och det finns flera olika teknikplattformar att välja. 

Youtube ligger för många närmast och är enkelt att använda för att lägga upp en egen tv-kanal. Några studenter från programmen Digital medieproduktion och Datavetenskap vid Umeå universitet har gjort just detta. Tillsammans med några kompisar har de startat Youtube-kanalen Regular Ordinary Swedish Meal Time som på bara något år lyckats  få närmare 25 miljoner visningar av sina brutala matlagningsfilmer. Nu senast gör de succé med filmen där de lagar till ett julbord (se nedan).

Andra följer efter, även om man väljer andra plattformar. När Geek Girls i Umeå ordnar träff för kvinnor med intresse för it och teknik så väljer man att via videosajten Bambuser dokumentera och sända föreläsningar live över nätet.

Inom ett företag kan det se ut på samma sätt.  Varje vecka sätter sig Bengt Lundgren, vd för it-företaget Cygate, framför kameran för att sända ut en intern hälsning till de dryga 700 anställda runt om i landet. Via sin egen företagskanal på webben kan dessa sedan få titta på vad chefen har att berätta om företagets aktualiteter.

Men Cygate har också sändningar som når kunder och partners via en öppen egen webb-tvkanal.

Dagstidningar följer med och Västerbottens Kuriren har sin tv-kanal där man visar lokala inslag om bränder och trafikolyckor eller hur tomten i England försöker ta sig ner i en skorsten.

Denna teknik kommer nu att sprida sig också till allmänheten och vanliga medborgare. De nya kameror och mobiltelefoner som säljs på marknaden har både funktion för stillbild och rörlig bild, och med ett utbyggt bredbandsnät kommer det att bli enklare att lägga upp de filmer man tar med dessa kameror.

Det innebär att vi framöver inte bara får fotoalbum på nätet, utan också att allt fler kommer att lägga upp sina egna familje-tvkanaler. Då kan du få surfa in till grannen Petterssons och se vad de haft för sig under helgen. Eller kolla barnbarnets filmade legobyggen. Eller se utflykten med svampkorgen som grannfrun filmat.

Vår framtid är rörlig, och den kommer att dokumenteras på film. För företag och organisationer kommer det därmed att bli en ofrånkomlighet att lägga ut nyheter och meddelanden via filmade inslag på internet.

Vänj dig. Framtiden ser du på internet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.