Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

En utmaning för lampaffären

I framtiden finns inga glödlampor. Istället kan ett indirekt ljus lysa upp våra hem direkt från tapeter eller tak. Det är åtminstone tanken från forskaren Andreas Sandström som tillsammans med sin forskargrupp vid Umeå universitet och företaget Lunavation utvecklat en tunn film som lyser när den kopplas till en strömkälla. Den nya tekniken gör det möjligt att i en framtid trycka tapeter med lysande mönster, eller att få hela innertaket att avge ett behagligt och naturligt ljus.

Att den nya tekniken dessutom är fri från miljöskadliga tungmetaller som annars återfinns i dagens lågenergilampor är ytterligare ett plus.

Föredömligt som innovation från Västerbotten, tyckte juryn för Grand-priset 2012 och gav Andreas Sandström pris för detta i samband med invigningen av Västerbottensveckorna på Grand Hotel i Stockholm.

Det är ett spännande val från ett intressant samarbete mellan forskning och näringsliv som kan komma att förändra vår inomhusmiljö på ett mycket påtagligt sätt.

Slår denna teknik igenom kommer det att förändra en hel belysningsbransch och innebära stora förändringar för inte bara den utan också andra branscher. Tapeter säljs ju till exempel inte av lampaffärerna utan de finns på inrednings- och färgaffärerna. Med tapeter som ger ifrån sig ljus kan helt nya branscher och affärsområden uppstå.

Det blir en utmaning för de traditonella branscherna, om man vill hänga med i utvecklingen.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.