Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Datajejer viktiga för Västerbotten

Föreningen Datatjej har hållit konferens i helgen i Stockholm och elva studenter från Umeå universitet har varit med bland de 120 deltagarna för att nätverka, lyssna på intressanta föreläsningar och träffa gräddan av it-företag.

IBM, Oracle, Logica, KnowIT, Sogeti och flera andra företag tog chansen att träffa dessa unga kvinnliga studenter som går på någon it- eller datautbildning.

Nästa år 2013 är det Umeås datatjejer som arrangerar rikskonferensen och redan är Umeå-studenterna laddade för att bjuda landets datatjejer på en stark upplevelse.

– Vi går hela tiden och tänker på vad vi kan göra bättre, det känns så himla kul att få arrangera konferensen själva, det ska bli jätteroligt, säger Evelina Fagertun i en intervju på InfoTech Umeå.

Några av tjejerna från Umeå universitet som var med på konferensen och siktar på att jobba i it- och databranschen. Bakre raden fr v: Fanny Linderborg, Sofia Papworth, Jenny Granlund, Nina Runeke, Boel Rödin. Främre raden fr v: Sabina Sonning, Evelina Fagertun, IdaMaria Harnesk, Mikaela Berg, Anna Palmér. Saknas på bild gör Anna Enoksson. Foto: Andreas Gustafsson.

Att detta är ett mycket viktigt arrangemang framstår närmast som en självklarhet i en it-bransch där endast omkring 20 procent av de anställda på företagen är kvinnor. Det är inget som företagen själv gillar men eftersom snedfördelningen finns redan på de olika utbildningarna finns de tinte så många kvinnor som kan söka de jobb som annonseras ut.

Evelina och de andra unga it- och datapluggande kvinnorna som var med från Umeå är oerhört viktiga för Umeå universitet. Med sitt engagemang är de förebilder för andra tjejer som kan tänka sig plugga interaktion och design, datatvetenskap, systemvetenskap eller någon annan it-utbildning. Dessutom är de en stark resurs för it-företagen som när dessa unga kvinnor tagit sin examen kommer att få starka medarbetare på sina kontor.

Med Föreningen Datatjejer och med andra organisationer som Geek Girls Umeå finns det dock hopp för att en förändring ska kunna ske.

Etiketter:

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.