Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Facebook farligt för olyckliga?

Är det sant att Facebook får oss att må dåligt? I så fall är detta en allvarliga fråga att diskutera, inte minst när allt fler skolor, organisationer, ideella rörelser och kyrkor ser Facebook som en viktig kanal för att nå ut till sina målgrupper.

Enligt undersökning som presenteras i Dagens Nyheter är det främst lågutbildade och låginkomsttagare som löper störst risk att förstärka sin olycka på Facebook.

Var fjärde person säger att de mår dåligt om de inte får logga in på Facebook varje dag.

Studien visar på att många mår sämre ju mer tid de lägger på att finnas på Facebook.

– Vi tror att det har att göra med att man jämför sig med andras profiler. Folk lägger gärna ut bilder på sig själva när de är glada, vilket skapar en illusion om lycka eftersom man inte ser personerna i det verkliga livet och när de inte är glada. Jämför man sig mer med andra mår man sämre och känner sig mindre lycklig, säger doktoranden Leif Denti, Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter. Denti har varit med och genomfört intervjuerna med 1000 facebook-användare.

Undersökningar som dessa är intressanta men också viktiga att granska noggrannare för att se vad som verkligen ligger bakom de intervjuades svar. Är de redan olyckliga och söker sig därför till Facebook? Eller är det som artikeln hävdar Facebook som gör att de bli olyckligare?

I vart fall är denna undersökning viktig att ha med sig, inte minst för organisationer, ideella rörelser, kuratorer, fritidsledare och kyrkor som startar så kallad nätvandring för att stötta människor på internet. Innebär det att den miljö som Facebook erbjuder för detta är en mer komplicerande miljö än vad vi först anat?

Uppdaterat: Som vi kunde ana så startade Dagens Nyheters artikel en debatt på nätet. Brit Stakstons invändning mot det hon kallar "skrämseltaktik" är klart intressant att läsa som kritisk granskning av undersökningen.

 

2 kommentarer

  1. Mikael Hansson

    Svar till Deeped Niclas Strandh (2012-03-05 10:13)
    Ja, det finns fler frågor att resa. Drar Dagens Nyheter lite extra på undersökningens resultat?
    Samt: Visar undersökningen verkligen på vad som är orsak till det som upplevs som ökad känsla av olycka? Är det klart påvisat att det är närvaron på facebook som orsakar olyckan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.