Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Miljoner ser Algoryx fysikprogram

Vilken Youtube-succé för Umeåföretaget Algoryx som gör skolornas fysikundervisning både lekfull och lärorik med programmet Algodoo. Mängder av människor från hela världen har laddat ner det för att bygga egna tillämpningar och små roliga scener där det testar alla fysikaliska krafterna. Vilket gör det till en stor framgång som exempel på hur ett företag kan nå ut via sociala medier och uppmuntra människor att sprida budskapet vidare.

Programmet Algodoo har utvecklats från ett examensarbete som Emil Ernerfeldt gjorde vid Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet. Hans arbete resulterade i programmet Phun som så småningom utvecklades till det färdiga skolmaterialet Algodoo.

Den som söker på Algodoo på Youtube får hela 1 830 filmer att titta på gjorda av kreativa nyfikna allt från Japan och Ryssland till USA och andra länder. Ännu fler träffar får du på sökordet Phun som ger hela 16 200 filmer att välja mellan. Alla av dessa är inte filmer gjorda utifrån fysikprogrammet men det stora flertalet rör det sig om.

Många av filmerna har nått ett stort antal tittare med över miljonen, ibland flera miljoner visningar per film. För Algoryx ger det en stor möjlighet till så kallad viral marknadsföring av sin skolprodukt, det vill säga sådan marknadsföring som sprids av sig självt på nätet.

Några exempel: Filmen Crash in PHUN 3, gjord av viperrus från Ryssland, som visar bilkrascher gjorda med Algoryx program har visats 1 245 653 gånger.

Än värre än filmen Phun Rally car with suspension av signaturen SgtCheeseCake som setts 3 557 135 gånger på Youtube.

Hur många miljoner gånger filmer på Phun- och Algodoo-temat har visats är ett hästjobb att försöka ta reda på. Men att det rör sig om långt över hundra miljoner sammanlagt verkar helt klart.

Nedan är ett exempel av de många filmer som gjorts utifrån Umeåföretagets program.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.