Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Bättre produkter om användarna får vara med

Komatsu Forest ber skogsmaskinförarna att vara med och utveckla företagets mobilappar och att skicka in sina egna filmer från när de kör med skogsskördare.

Umeå kommun öppnar sina databaser för att låta användare och utvecklare skapa nya tjänster utifrån den information som de kan hämta fram från dataseten.

– Jag hoppas att både studenter och etablerade IT-företag i regionen tar chansen att bygga nyskapande lösningar som inte bara gynnar Umeå och umeborna utan också kommer att användas på andra håll i landet, har projektledaren Thomas Kvist sagt i en intervju.

Vid Umeå universitet får unga studenter i projektet Ung och Smart utveckla nya tjänster och funktioner för smarta mobiler. Målet är att 100 studenter ska bidra med fräscha idéer och redan är studenterna igång med att exempelvis bygga karttjänster för att besökare ska kunna hitta fram på universitetet med hjälp av mobiltelefonen.

Ett ytterllgare ett exempel är Umeå 2014 som samarbetar med FundedByMe för att tillhandahålla en plattform för crowdfundning – en enkel metod att marknadsföra och finansiera projektidéer via sociala medier.

Det är fyra exempel från Västerbotten som bygger på den nya trenden med öppna innovationer, vilket innebär att användarna får vara med och utveckla nya produkter och tjänster. För det är då som det blir så mycket bättre.
  
Mobilen som du har i handen blir bättre om du får vara med och utveckla den. Dina erfarenheter som mobilanvändare kan vara rent av avgörande.

Samma gäller med tjänsterna i internetbanken. Om du kan finnas med och utforma nätbankens nya funktioner kommer den att kunna serva dig bättre. Om barnen som leker med lego får vara med utveckla nya leksaksprodukter blir dessa mer intressanta.

På område efter område finns samma möjligheter. Om användarna tillåts vara med i skapandet av nya tjänster och produkter blir resultatet bättre.


Stort intresse för Vinnovas seminarie om öppen innovation.

För innovationsmyndigheten Vinnova är detta en utveckling som man på olika sätt vill stödja. Vid ett mycket välbesökt seminarium i Almedalen bjuder man därför under måndagen in till samtal om hur detta ska kunna se ut i praktiken och vilka risker och möjligheter det finns med att dra in användarna i tidiga utvecklingsprocesser.

– Utvecklingen blir snabbare och mer korrekt. Därför ska företag jobba med sina användare, kunder och vänner, säger professor Niklas Myhr från Chapman  University i USA under seminariet.

– Det gäller att hitta de användare som brinner för dina produkter och engagera dem och visa att du lyssnar på dem, fortsätter han som en förklaring till hur framtidens företag ska kunna lyckas.

Konkre har Vinnova satsat på programmet Öppna datakällor 2012 inom vilket just OpenUmeå fått stöd för sin satsning. Också Ung och Smart har stöd från Vinnova för att driva sitt arbete.

Kanske kan dessa satsningar bli en inspiration till att fler företag och organisationer i Västerbotten kan öppna sin verksamhet för användare så att dessa kan vara med och påverka utvecklingen av nya tjänster och produkter.

Ska vi tro Vinnova och föreläsningarna under seminariet så står vi inför stora förändringar när det handlar om utveckling av tjänster och produkter i framtiden. Redan har vi flera sådana exempel i Västerbotten. Fler behövs och fler får gärna visa framfötterna i sådana satsningar.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.