Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ensam och sömnlös i Västerbotten

– De som ringer är människor som befinner sig i kronisk utsatthet. Det är människor som lever i ensamhet, utanförskap och utsatthet på olika sätt, berättar Monica Eckerdal, nationell samordnare för Jourhavande präst på 112.

Tillsammans med bland annat Maria Lundqvist Brömster, riksdagsledamot (FP) från Västerbotten, och Kattis Ahlström, generaldirektör för BRIS, deltar hon i ett seminarium i Almedalen under politikerveckan om psykisk ohälsa i Sverige. Rubriken på seminariet är En annan bild av Sverige, vilket skvallrar om att det under ytan finns en oro och ångest som vi inte pratar om. Överfört till en lokal nivå skulle rubriken kunna vara En annan bild av Västerbotten.


Maria Lundqvist Brömster, riksdagsledamot (FP) från Västerbotten deltog under panelsamtalet. På bilden tillsammans med Ann Arenklo, riksdagsledamot (S).

Vadå, skulle det finnas det en annan bild av Västerbotten? Ja, så är det tyvärr, åtminstone om man får döma utifrån det som kommer fram under seminariet. För den ensamma och utsatta vardag som seminariet lyfter fram gäller hela Sverige, betonar man. Ett tydligt exempel som tas upp kommer från Småland där Jan Nordström från organisationen Hjärnkoll växte upp. Han berättar inlevelsefullt och personligt om en svår uppväxt och ett vuxenliv med många diagnoser.

Den som lyssnar på honom förstår att det som gäller för Småland också gäller för Västerbotten. Ensamheten och utsattheten har inte geografiska begränsningar, den finns där människor bor och den ökar i Sverige, år för år, enligt panelen.

– Jag är glad över att tjänsten (Jourhavande präst) finns men bekymrad över att så många frågar efter den, fortsätter Monica Eckerdal.

– Det är oerhört illa när människor faller mellan stolarna och det ska vi motarbeta på alla sätt, fyller Maria Lundqvist Brömster i med och berättar bland annat att flera partier gör gemensam sak för att FN:s Barnkonvention ska bli lag i Sverige.

I Västerbotten, länet som liksom andra län också rymmer en annan bild, finns flera initiativ för att stötta de som lever i utsatthet. Ett av dem har drivits av Region Västerbotten i ett projekt där man utbildat personal inom skola, socialtjänst, räddningstjänst, polis och akutsjukvård för att dessa ska få bättre beredskap för att möta personer med psykisk ohälsa. Sammanlagt rör det sig om 1000 personer i Västerbotten som på detta sätt fått utbildning.

– Utsattheten kan bero på psykisk ohälsa, att man hamnat utanför arbetsmarknaden, att man inte har någon att relatera till och är ensam, att man är sjuk och oroar sig till döds för att man inte ska klara sin försörjning, berättar Monica Eckerdal.

– Jag skulle hellre vilja berätta om en annan bild av Sverige, en bild där alla får plats och där alla får vara synliga, fortsätter hon.

En önskan som också får gälla för Västerbotten inför denna sommar.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.