Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

En sensor i hjärtat

Om du äter rätt, om du rör på dig och om du operar in små sensorer i din kropp och bär andra sensorer i dina kläder som hela tiden skickar information till din smarta mobil och till din läkare kommer du att få ett friskare liv.

Det var en av slutsatserna om den framtida hälsovården, enligt ett seminarium i Almedalen som Karios Future arrangerade idag.

Att äta rätt och röra på sig gick man snabbt förbi. Egentligen konstaterade man bara att det år 2030 fortsatt kommer att vara viktigt med vad vi stoppar i oss och att vi rör på oss.

Desto längre dröjde man vid sensorerna. Både de som kommer att sitta i våra kläder för att mäta blodtryck och annan viktig information, och de sensorer som kommer att opereras in i våra kroppar. Ett framtidsscenario som Mats Olsson från Kairos Future lyfte fram handlade om den äldre mannen med hjärtsvikt. År 2030 kommer han att ha en sensor inopererad i hjärtats kranskärl. Via sin smarta mobil kan mannen följa hur hans eget hjärta mår och även skicka informationen vidare direkt till sin läkare.

2030 kommer vården att vara mer digitaliserad och därmed mer förebyggande på grund av att sensorer kan följa vår hälsostatus dygnet runt.
Samtidigt kommer ett begrepp som e-cosystem blir mer vanligt.
E står för e-tjänsterna som underlättar att hålla koll på hur kroppen mår.
Co står för samverkan mellan patienten och vårdpersonalen.
System står för systematiken, den digitala infrastrukturen som knyter samman sensorer och databearbetning med patientens vardag och vårdpersonalens insatser.

Men två stora frågor restes under seminariet inför denna tänkta framtid. När sjukvården redan idag har sådana problem med att få it att fungera hur ska den då klara av denna långt mer genomgripande digitalisering?

Och den kanske nog så knepiga frågan. Kommer du att vilja registrera din kropps hälsostatus dygnet runt med inbäddade sensorer i din kropp? Vill du kunna följa hur du mår med din smarta mobil som fångar upp informationen från sensorerna? 

Stora möjligheter, men också stor omställningar väntar runt hörnet. Kanske bara om något årtionde bort.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.