Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ingen mer fast telefon

Nu har vi sagt upp vårt fasta telefonabonnemang i hushållet. Våra mobiltelefoner har inneburit att vi ringer allt mer sällan via den fasta telefonen. Och några samtal till den får vi knappt heller, de flesta väljer att ringa till oss på våra mobiler. 

Vi är inte ensamma som gör oss av med den fasta förbindelsen. Trenden har under det senaste årtiondet varit tydlig. År 2002 uppgav 95 procent av svenskarna att de hade fast telefoni. 2011 hade antalet sjunkit till 76 procent, enligt statistik från PTS.

För oss var valet ingen stor sak, det kändes helt naturligt, men uppenbarligen berör det ändå för som du ser så skriver jag ändå om det här på bloggen.

Fast telefon har alltid funnits i mitt 55-åriga liv, hemma hade vi den i hallen på en liten hylla som var fastskruvad i väggen, alldeles intill toaletten. Ville man prata ostört så kunde man smyga med sig telefon in på toa och klämma igen dörren över sladden.

Men nu är sladden klippt, och inte bara vi utan hela vårt samhälle blir allt mer mobilt och trådlöst. Det ger möjlighet till helt nya tjänster och affärer. För när jag tar med mig telefonen utanför hemmet öppnar jag upp för möjligheten att inte bara min familj och vänner kan nå mig, utan även för att företag ska kunna erbjuda mig tjänster.

Låt mig ge ett exempel. Det finns en applikation som jag kan ladda ner till ming telefon som fungerar som svampguide. I den kan jag hitta flera hundra beskrivna svampsorter med utförlig information om varje svamp. Jag kan ange min position i skogen när jag hittar ett svampställe så att jag nästa gång kan komma tillbaka. Eller så kan jag dela svampstället med någon annan och skicka informationen om platsen till en kompis.

Knappt 30 kronor kostar den att installera och sedan är den fri att använda hur mycket jag vill. Med enbart fast telefon skulle inte denna affär ha kunnat göras upp. Men med den nya trådlösa tekniken uppstår nya möjligheter för entreprenörer att erbjuda mig en god affär.

Mycket mer finns att säga om övergången till det mobila telefonnätet. Täckningen måste byggas ut och bli långt mer effektiv här i norra Sverige. Likaså måste vi få trygghetslarm som fungerar också på annat sätt än via fasta telefonen. För den övergång som vi står inför får inte innebära att man ställs utanför kommunikation om man bor eller vistas på platser som ligger utanför räckvidden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.