Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Utan tidning på måndagar

Allt fler tidningar i USA lanserar ”digital måndag”. Det innebär att man inte ger ut någon papperstidning på veckans första dag för att klara sin ekonomi när annonsintäkter minskar och i vissa fall även upplagan.

I vintras meddelade dagstidningar som The Reporter i Vacaville, Times-Herald i Vallejo och Times-Standard i Eureka att man valde denna utväg. Samtidigt slutar tre andra tidningar att leverera sin tidning till hemmen på måndagar. Här finns bl a Oakland Tribune, Argus i Fremont och The Daily Review i Hayward.

I veckan kliver ytterligare en tidning på samma tåg. Det är Anniston Star i Alabama som ställer in utgivningen på måndagar.

Det är ett beslut som möts av kritik, bland annat av signaturen John Knox i en kommentar på tidningens nätsida: “… will there be any Monday print newspapers in the state of Alabama in the near future?”, undrar John Knox och påpekar att förutom i Anniston så drar lokala Alabama-tidningar i Birmingham, Mobile och Huntsville också ner på sina tryckta pappersutgåvor, några av dem går ner till tredagarsutgivning per vecka.

Förhoppningsvis ska vi slippa en sådan utveckling i Västerbotten, även om det också här sker en gradvis omläggning från den tryckta pappersutgåvan till den digitala. Vi kan till exempel se en tydlig trend i att morgontidningar i Sverige tappar läsare för vart år. 1980 läste 80 procent av svenskarna en morgontidning. 2011 hade det minskat till 68 procent.

Fortsätter den utvecklingen så måste självfallet tidningarna finna nya vägar till sina läsare, också i Västerbotten.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.