Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Internet är min skola

Det blev bara sex år i skolan för min pappa som växte upp i Malgovik utanför Vilhelmina. Istället började han som getarpojke, därefter jobb i skogen innan han så småningom blev han möbelsnickare efter några år som lärling hos bland annat kände snickaren Emil Sandberg.

Men pappa var alltid vetgirig så på egen hand tog han brevkurser via utbildningsföretaget Hermods och köpte grammofonskivor med språkkurser i engelska där läraren Ian Dunlop lärde ut engelskt uttal till sina elever över hela världen.

Att lära sig mer, att förstå världen och de sammanhang som driver utvecklingen vidare var viktigt för pappa och har alltid varit viktigt för människan. Alltid har människor använt sig av sin tids teknik och kommunikation för att utöka sitt vetande.

Hermods och grammofonskivorna var pappas informella skola. För mig är internet en liknande skola.

Jag deltar denna sommar i en kurs tillsammans med över 41 000 andra deltagare som University of Michigan anordnar. Kursen heter Internet History, Technology, and Security, och är helt gratis via sajten Coursera, där vi varje vecka kan följa nya videoföreläsningar med vår lärare Dr. Charles R. Severance, University of Michigan.

I kursens diskussionsforum får jag veta mer om de andra kursdeltagarna. Arkady är 15 år och går på high school i Toronto. Norival är 64 från Sao Paolo i Brasilien. Karl är 72 år och liksom jag från Sverige. Tafamba är en 29-årig säkerhetsanalytiker från Togo i Västafrika. Ecaterina, 22 år, kommer från Moldavien och pluggar marknadsföring, medan Pan Xiaoying, 29, arbetar med digital publicering i Beijing i Kina.

En snabb granskning av de andra kursdeltagarnas hemländer ger en bild av hela världskartan. Kroatien, Ukraina, Pakistan, Filippinerna, Holland och Malaysia är andra länder som kursdeltagarna kommer från för att få lära sig mer om hur internet vuxit fram och och idag blivit en världsvid infrastruktur.

Via forumet kan vi inte bara läsa om varandra utan också skicka meddelanden till varandra. Jag ser att Arkady från Toronto får ett sådant från jämnåriga Ruth i USA. Ruth skriver: ”Hey, I’m 15, too! I think it’s great that people of all different ages can come together and learn in one place. It’s amazing what the internet is starting to do to the face of education. And, by the way, I’m from North East Ohio, so I’m not SO far from you, Arkady. I’ve never been to Toronto, but I’ve seen it from near Hamilton.”

Det här skulle pappa ha gillat. Kanske hade han haft svårt för engelskan men själva grundkonceptet är något som den unge getarpojken från Malgovik som blev möbelsnickare skulle kunnat ta till sig. Att med hjälp av ny teknik och kommunikation få ta del av kunskap för att förstå världen ännu något bättre.

För universitetetens roll i samhället är det minst lika omvälvande som skulle det varit för min pappa. De gamla traditionella läroanstalterna som varit slutna kring sin kunskap öppnar sig idag på ett sätt som vi aldrig tidigare varit med om. Det är en revolution i utbildningssammanhang som vi just nu går in i med hjälp av internets öppenhet. Bara det är en anledning för mig att vara med på kursen för att förstå vad universitetskurser som samlar tiotusentals människor från hela världen kommer att innebära för mänskligheten.
 

Etiketter:

3 kommentarer

 1. anne

  tror du att internet kan bli det som räddar vår värld från krig och elände? ibland tror jag det! då känner jag mig glad.

 2. Mikael Hansson

  Svar till anne (2012-07-31 11:08)
  Vissa stunder tror jag också det. Inte minst sedan den arabiska våren visat hur demokratiska processer kan få stöd av internet. Öppen kommunikation är en grund för fred och harmoni.

 3. anne

  jag undrar om du kan svara på det här; det sägs ibland att det är farligt eller olämpligt att människor ger ut för mycket av sig själva på internet-media, som t ex facebook. och att oron för ”Storebror ser dig” nu bytts ut i ett totalt utlämnande, ”Se mig!”.
  nu frågan: tror du att det är farligt att visa upp sig för mycket på såna sidor? är det farligt, det som framför allt de unga människorna gör nu? kommer det att kunna användas mot dem?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.