Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fantastiska talanger i länet

I mitt arbete har jag förmånen att få möta många kreativa människor som med sitt kunnande ständigt utmanar och flyttar fram gränserna för hur ny digital teknik kan förändra vårt samhälle och vår vardag.

Många av dem bor och lever i Västerbotten och några av dem rör sig på, jag lovar, yttersta värdsklass. De har funnit en plats här i norr som är utvecklande för dem själva, de hittar kollegor här som tror på dem och vill se dem lyckas, de är nyfikna, vågar tänka nytt och runt hörnet.

Att Umeå, Skellefteå och Västerbotten på så sätt kan bidra till den ofrånkomliga omvandlingen av samhället vi står inför är viktigt. Jag möter denna kraft hos studenterna på Umeå universitet. Igår redovisade några av dem idéer för hur Via Västerbotten ska kunna utveckla appar till mobiltelefoner för att underlätta besök i mässor som väntar framöver när Via Västerbotten vill hjälpa företag från länet ut i världen. Smarta talanger som med sin examen kommar att ha med sig kunskaper och insikter som gör dem hett eftertraktade.

Jag möter utvecklare som tar fram simuleringar till den tunga industrin för att göra den mer effektiv och energisnål. Jag följer inspirerande pedagoger som förmår ta in ny teknik i skolan som hjälper barnen att se omvärlden på nya sätt. Och entusiasterna inom organisationerna Datatjejer, WinIT och Geek Girls som bestämt sig för att it-branschen också är deras bransch.

En del av det som görs brukar jag skriva om här på bloggen, för att öppna ett litet fönster på glänt så att fler ska upptäcka de talanger vi har i Västerbotten.

Låt mig här och nu bara ge ett exempel. I förra veckan mötte jag Cecilia Sundqvist, Henning Sandström och Mattias Andersson, alla knutna till Kreator i Umeå som stöttar kreativa krafter inom den digitala industrin. Tillsammans har de spelat in en film på uppdrag av lastbilstillverkaren Scania där några av scenerna är rent hisnande. Cecilia är produktionsledare, Henning sköter den lilla helikoptern som flyger in framför lastbilen och Mattias tar ansvar för kameran som är monterad i helikoptern. Resultatet ser du i filmen här nedanför. Det är ett av många exempel på de fantastisk insatser som görs här i länet.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.