Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fars dag med smart skruvdragare

Nu kommer skruvdragaren som gifter sig med mobiltelefonen. Det kan väl vara lämpligt att skriva om det idag när det är Fars dag. : )

Den nya skruvdragaren gifter sig alltså med smarta mobilen. Ja, inte helt och hållet, så klart. Du kan inte skicka sms eller ringa någon med Black & Deckers nya skruvdragare, och det kanske du inte ens vill, men din smarta telefons förmåga att känna om du håller den liggande eller stående, den funktionen flyttas nu över till skruvdragaren och ger den nya möjligheter.

När du vrider på en modern smart mobiltelefon från stående till liggande så ändras vyn i skärmen. Mobilen fattar att du vrider på den. Det kan vara bra när du vill se en webbsida på bredden, få en annan bild över en karta eller kanske se en film från Youtube, filmen passar oftast bättre i liggande format.

När du vrider på mobilen från stående till liggande känner en så kallad accelerometer av din rörelse. Det är en liten liten tingest som finns under skalet inne i den smarta telefonens inre. Få känner till den, men alla som äger en smart telefon använder den.

Nu har Black & Decker tagit denna accelerometer och stoppat in den i skruvdragaren Gyro 4V Max. Samma funktion kommer nu alltså till skruvdragaren. Vrid på den så fattar den att du ändrar dess läge och tack vare accelerometern i skruvdragaren förändras dess funktion att skruva in eller skruva ut en skruv.

På vanliga skruvdragare ändrar man skruva in eller skruva ut med en knapp som sitter på maskinen. Ofta handlar det om att man ska trycka in eller trycka ut denna knapp, och det kan vara lite besvärligt. När man istället stoppar in en accelerometer i skruvdragaren räcker det med att lätt vrida på maskinen så fattar den att du ändrar dessa läge. Vrid år höger så skruvar du in skruven, vrid åt vänster så skruvar du ut den.

Nu är du kanske inte så intresserad av det här med skruvdragare, men det intressanta i kråksången är att maskiner i vår vardag får allt fler intelligenta funktioner. Din gamla telefon blev en mobil som i sin tur blev en smart mobil, med inte bara en accelerometer utan också en massa andra funktioner.

På samma sätt har din gamla skruvmejsel först blivit en skruvdragare som sedan i sin tur nu blivit en smart skruvdragare som intelligent förstår i vilket läge du håller den.

Nu kan du titta dig omkring och börja fundera över vilka fler saker i din närhet som blivit smarta. Kylskåpet, tvättmaskinen, bilen, elmätaren i din bostad. Ser du sammanhangen? Din vardag håller på att bli smart, och ännu mer smart blir den i nästa steg när alla dina prylar kopplas ihop över internet.

För det är inte bara en accelerometer man kan stoppa in i en maskin. Du kan också trycka in internet i maskinen och låta den få en uppkoppling mot nätet. En skruvdragare som kan surfa på nätet? Nja, det är kanske inte prio ett.

Men en smart bil som varnar för att bromsoket är dåligt, och kanske meddelar dig med ett sms om detta, kan rädda ditt liv. Och om du tillåter bilens dator att också skicka sms:et till din bilverkstad för att automatiskt boka en tid för reparation så kanske du kan få rabatt på arbetet för att du är en trogen sms-kund med  verkstaden. Så vinner du också ekonomiskt på bilens nya smarta intelligens.

Detta kallas internet of things, och det kommer att revolutionera din vardag inom de närmaste åren. Så börja vänja dig vid att inte bara skruvdragare utan närapå allt som du handskas med blir intelligent i nästa generation.

Du får två filmer här nedan om du vill borra djupare. Den första visar Grabbarna Grus som går igenom den nya skruvdragarens funktioner. De nämner inte att det är en accelerometer som gör det möjligt, men de använder resultatet av den.

Den andra filmen visar en genomgång av hur en accelerometer i en smart mobiltelefon fungerar. Det är den man nu flyttat över till skruvdragaren.

 

Och här nedan är förklaringen över hur en accelerometer fungerar.

 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Martin

    Intressant artikel!
    Tänkte bara påpeka en vanlig felöversättning, silicon blir kisel på svenska, inte silikon (silkon heter silicone med e på slutet. Liten skillnad i stavning men stor skillnad i betydelse).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.