Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Supersnabb dator i Umeå

Umeås superdator Abisko fortsätter ligga i topp bland världens snabbaste datorer. Två gånger om året sker mätningar av värstingarna inom superdatorvärlden och en lista på den 500 snabbaste ställs samman.

Vid centrat HPC2N vid Umeå universitet finns sedan maj i år en av dessa supersnabba datorer som kvalar in på listan. I patriotiska anda bär den namnet Abisko och har avlöst maskiner som Akka och Sarek som på sin tid också låg i topp bland världens snabbaste.

USA leder stort med 250 maskiner på topplistan, följt av Kina och Japan.

Att Abisko finns med på listan är kanske inte helt avgörande men det är viktigt för forskningen i Sverige att vi förmår ta fram datorer som kan erbjuda snabba beräkningar.

Abisko används huvudsakligen för beräkningar och datorsimuleringar, bland annat inom materialforskning, rymdforskning och biovetenskaper. Abisko används också inom undervisningen i datavetenskap och inom flera civilingenjörsprogram, samt är en resurs i samarbeten med näringsliv och samhälle.

InfoTech Umeå finns mer att läsa om Abiskos teknik under skalet (eller skalen eftersom datorn är uppställd i tio stora skåp för att rymmas).

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Mikael Hansson

    Svar till htdh (2012-11-15 14:10)
    Snabbast i Sverige är en dator i Linköping, tvåa kommer en dator vid KTH i Stockholm, och på tredje plats bland svenska superdatorer återfinns Abiskoö

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.