Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kameran som inte stängs av

Kameran tar automatiskt en ny bild var 30:e sekund. Så länge som du har den på dig registrerar den var du går, vilka du möter, vad som händer runt omkring dig.

Läckert eller skrämmande? Det kallas lifelogging och väcker en mängd frågor om personlig integritet och vår närvaro på internet.

Memoto från Linköping är på gång med kameran som kan bli en storsäljare. Den är mindre än en tändsticksask, den har inga knappar, går inte att stänga av och tar en ny bild var 30:e sekund. När du bär den fastksatt på jackan eller skjortan registrerar den allt vad som händer dig under dagen. Om du inte vill att den ska ta fler bilder måste du stoppa den i fickan.

För att få ut bilderna kopplar du kameran till din dator som lagrar alla bilder den tagit i en server hos Memoto. Därefter kan du vlja om bara du själv ska kunna se dem, om några utvalda ska få tillgång till dem eller om alla ska kunna titta.

Den nya kameran väcker många frågor. Under de senaste dagarna har jag diskuterat den med två olika grupper. Dels ett fyrtiotal präster på konferens för landets universitetskyrkor, dels 30 studenter som läser kommunikations- och medievetenskap vid Umeå universitet, varav många framöver kommer att arbeta som kommunikatörer på myndigheter och organisationer.

En av prästerna utbrast: ”Men hur blir det nu på begravningar?”. Och studenterna undrade om det i en policy för myndigheter kan skrivas in hur användningen av dessa kameror ska kunna rymmas i myndighetens verksamhet.

Det är inte så att alla i de båda grupperna slår bakut och vill vägra den nya kameratekniken. Flera fascinerades av kamerans möjligheter att fånga dagen, att dokumentera i bilder vad en människa är med om. Men gemensamt kunde de konstatera att tekniken idag ofta springer i förväg och att frågor om etik och handhavande lätt hamnar på efterkälken.

Det blir allt mer tydligt att frågor som dessa måste tas upp i de mest spridda grupper. Det är en fråga för präster. Det är en fråga för kommunikatörer. Men också en fråga för skolledningar, för arbetsgivare, för butiksägare, för politiker, för var och en som på något sätt är inblandad i frågor om hur möten mellan människor sker i dagens samhälle.

Filmen nedan visar hur Memoto är tänkt att fungera.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.