Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Lyckseles digitala kartor

Lycksele är ett centrum i Sverige för digitala kartor. Den nya tekniken kan vara en del i ett större demokratiprojekt som gör fler delaktiga i samhället.

Verksamheten i Lycksele har byggts upp kring innovativa geografiska informationssystem, så kallad GIS-teknik. Här finns starka nätverket IGIS som för samman aktörer inom området, här finns kartföretag som Cartesia och här finns drivande personer som John-Erik Haraldsson, grundare av Cartesia. Både företaget och Haraldsson prisades under senaste näringslivsgalan i Lycksele med priserna Årets Tillväxtföretag och Årets Guldklimp.

När jag växte upp fanns inga digitala kartor att upptäcka världen med. Vi hade en jordglob i skolan som vi brukade snurra på och tvärt stanna genom att sätta ett finger slumpvis någonstans på kartan. Sedan kunde vi fantisera om hur det skulle vara att växa upp på den platsen.

Idag kan vi med digitala kartor upptäcka världen på helt nya sätt samtidigt vi som vi, var och en, kan göra egna avtryck när vi fyller kartorna med egen information.

Google Earth med möjlighet att zooma in nästan vilken by eller tvärgata som helst i världen kan öppna upp områden för oss som ligger långt bortom allfarvägarna. Och vi som bor i det som ibland kallas för norra periferin kan med Google Earth få också våra trakter att bli synliga för den som vill undersöka dem närmare.

Under ett besök i Jerusalem upptäckte jag själv hur de tryckta Europa-kartor jag såg människor anvönda slutade någonstans vid Stockholm. Det som låg norr därom låg utanför kartan, det var okänt och gick inte att upptäcka. Umeå, Lycksele och Västerbotten var osynligt.

Men när vi tillsammans öppnade Google Earth och via dessa kartbilder flög in över norra Sverige kunde jag visa att här fanns oändliga marker där människor också levde sina liv.

Jag kan zooma in platsen för ispelaren vid Umeälven i Lycksele, jag kan följa Blå vägen upp mot fjällen eller ner mot kusten och upptäcka fiskeläget ute vid Rovågern, utanför Umeå. Återvänder jag mot Umeå kan jag till och med slå på en 3D-vy och flyga in mot en del av staden och uppleva den i tredimensionella perspektiv.

I Lycksele har man förstått vilka möjligheter som öppnar sig med ny digital kartteknik. Skogsindustrin kan lättare få översikt över skogsmarker, professionella GPS-lösningar idealiska för lantmäteri eller lösningar som kopplar samman kartdata med fastighetsdata öppnar för nya affärsmöjligheter.

Men inte nog med det, för med kartorna börjar jag också ana möjligheten till nya steg i demokratiprojekt där världens alla områden kan ges möjlighet att synas på helt nya sätt. För när min trakt, min hembygd, kan bli synlig för andra ökar också mina möjligheter att göra min röst hörd.
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.