Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Datatjej och she++ inspirerar

Ellora Israni och Ayna Agarwal, grundare av det kvinnliga nätverket She++ vid Stanford University, vill utmana den manliga kulturen i datavärldens centrum, Silicon Valley i USA, och inspirera fler unga kvinnor att läsa datavetenskap. Efter en mycket lyckad första konferens våren 2012 för kvinnliga nätverket she++ (en ordlek med begreppet C++ som är ett programmeringsspråk) satsar de nu på nästa konferens i april 2013.

”Jag tror att en stor anledning till att vi har så få kvinnliga ingenjörer är bristen på konkreta förebilder som vi kan peka på och säga "Titta, du kan bli som hon en dag", har Ellora Israni sagt.

Med she++ ställer de nu själva upp som kvinnliga förebilder för yngre studenter i en värld där det annars är männen som samlar de stora rubrikerna. Mark Zuckerburg skapade Facebook. Larry Page och Sergey Brin utvecklade den algoritm som ligger till grund för Googles sökmotor. Steve Wozniak och Steve Jobs byggde den första Apple-datorn i ett garage i Palo Alto. Och bland de som studerar datavetenskap vid Stanford är fyra av fem studenter män.

I Umeå kan vi se en liknande rörelse när unga kvinnor som läser datavetenskap och teknik kliver fram för att bryta den manliga dominansen. Föreningen Datatjej bjuder in till rikskonferens för kvinnor som läser datavetenskap och långt innan konferensen ska gå av stapeln är den fulltecknad. Den 7 – 9 februari 2013 kommer dryga 100-talet tjejer från hela Sverige till Umeå för att inspirera varandra och dela erfarenheter av att vara kvinna i en manlig värld.

Ett viktigare initiativ är svårt att se för utvecklingen av datavetenskap och it i Sverige. I USA påpekar Ellora Israni och Ayna Agarwal att hälften av Facebook-användarna är kvinnor och att häften av iPhone-ägare också är kvinnor. Självfallet är det då nödvändigt att fler kvinnor också finns med för att utveckla tekniken bakom, betonar de.

Med she++ i Stanford och konferensen Datatjej 2013 i Umeå har vi nu två viktiga förebilder att följa för den framtida utvecklingen av it och datavetenskap. 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.