Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Linkedin vill bli din nyhetskanal

Det blåser upp till storm bland nyhetsleverantörerna på internet. När allt fler dagstidningar på nätet börjar ta betalt för sina nyheter kliver nya konkurrenter fram för att ta positionen som din leverantör av nyheter. Senaste veckorna är det den populära affärskontaktsajten Linkedin som tagit upp kampen mot de etablerade nyhetsförmedlarna.

I början av april 2013 köpte Linkedin nyhetssajten Pulse för 90 miljoner dollar. Pulse startades som ett sidoprojekt av två studenter från Stanford, Akshay Kothari och Ankit Gupta, och har på bara några år vuxit enormt. Idag har Pulse över 30 miljoner användare som genom en app eller via webben kan följa nyheter från mängder av världens nyhetssajter. Det  Pulse gör är helt enkelt att samla in nyheter från en mängd olika tidningar och mediekanaler och presentera dem i en snygg och överskådlig grafik.

För Linkedin var framgångarna för Pulse lockande. Här fanns en etablerad nyhetssajt som skulle kunna förändra Linkedins plats i användarnas liv. Linkedin skiljer sig från Facebook genom att sajten främst används som ett nätverk för affärskontakter och relationer i yrkeslivet. Bilder på mysiga tacos-middagar på fredagar ses exempelvis mycket sällan på Linkedin.

Det har medfört att det saknats anledning för många att använda sajten på daglig basis. Det ska nu Linkedin ändra på, och de första stegen börjar redan synas efter köpet av Pulse. Nya funktioner på Linkedin gör det numera möjligt att enklare dela med sig av nyheter till de man har kontakt med på Linkedin.

Från Facebook är vi redan vana vi detta. Där pågår ett ständigt tipsande med länkar i uppdateringar om olika nyheter. Den beteendet vill nu Linkedin också tydligare koma åt och Pulse blir här en del av det bygget.

Resultatet kan bli mycket intressant. Lyckas Linkedin att bli en tyngre spelare på nyhetsmarknaden kan nyhetsförmedlingen på internet ta nya vägar. Kanske blir då Linkedin i framtiden den plats på nätet dit du går för att ha koll på världens nyheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.