Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

In i betalväggen

Jag har gått in i betalväggen. Under flera år har jag varit trogen läsare av Svenska Dagbladet på nätet. Men nu får jag söka mig andra vägar för att följa nyhetsflödet. Väggen till SVD slog nämligen igen när jag nyligen tittat på för många artiklar på deras sajt.

Vadå? Vill inte SVD att läsarna ska ta del av artiklarna? Jodå, men det som tidigt varit gratis på nätet kostar numera. För efter att jag surfat in på 25 artiklar på SVD så poppade plötsligt en informationsruta upp på skärmen en morgon när jag ville läsa mer myheter på SVD. Där stod: ”Du har nu förbrukat månadens fria artiklar på SvD.se. För att alltid kunna ta del av SvD:s hela utbud behöver du köpa ett dagspass eller teckna en prenumeration.”

Det kallas betalvägg och allt fler tidningar kommer att införa det i år. SVDs upplägg är att jag som läsare får ta del av ett begränsat antal artiklar under en månad, sedan måste jag betala för mig.

15 kronor för att surfa under en dag eller 185 kronor för en månad. Den som däremot är prenumerant på papperstidningen har det digitala materialet gratis.

Det är väl inte så mycket att säga om detta. Dagstidningarna vande mig för många år sedan med att kunna hämta in nyheterna gratis. Vill man nu ta betalt så får jag kanske acceptera det. Men vanan att kunna läsa fritt och utan att betala är stark, så jag drar mig för att betala till SVD för mitt surfande.

Nu väntar jag bara på hur lokalpressen som Västerbottens Kuriren eller Folkbladet ska agera. Själv är jag prenumerant på Västerbottens Kuriren så även om VK i framtiden väljer att införa en betalvägg kommer jag förmodligen kunna läsa tidningen digitalt också.

Men många av de jag känner har ingen prenumeation på någon av tidningarna, inte minst bland de unga och studenterna på Umeå universitet. Här blir det en utmaning för lokalpressen att locka med sig dessa till att betala för att läsa om rånet mot kiosken på Berghem, Björklövens kontrakt med backen Per Hållberg eller diskussionen om regionrådet Erik Bergkvists debattartikel.

Hur den kampen ska vinnas blir intressant att följa.
 

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Fragtore

    1: De kan glömma att unga kommer att betala för att läsa onlinenyheter.
    2: Detta går nog rätt lätt att komma runt genom att dölja sitt IPnummer med en VPN eller liknande.
    3: Jag har svårt att se att studenter ens läser lokaltidningen idag. Kanske finns det några nostalgiska unga lokalpatrioter som vill höra om låtsasnyheter på hemmaplan (jag glider in och ler på Norran ibland när jag egentligen behöver en kram) men vad jag menar är att jag inte tror att studenter slutar läsa lokalnyheterna nu; jag tror att de inte ens har börjat. Andra unga som stannar hemma i stan och bildar familj kanske läser men de är en helt annan målgrupp. Vore intressant att få lära sig mer om deras onlinevanor! Jag vågar inte spekulera eftersom det 100% baseras på fördomar om folk jag inte kan identifiera mig själv med (jag pluggar och kommer inte att stanna).

    Ps. Hit hittade jag via twitter.

  2. Sara

    Sydsvenskan har gjort likadant. Och där räcker det med att rensa ”cashen” på datorn när man kommit upp i 20 lästa, så kan man fortsätta läsa artiklar som förut.

  3. lars westerlund

    Hur tidningarna ska ta betalt på nätet är en fråga de länge grubblat över. Och inte kommit fram till något bra resultat. De skulle ha tänkt på detta innan de lade ut nyheterna på nätet och skämde bort läsarna. Nu är det för sent. Jag tror att väldigt få kommer att betala till Svenskan (eller någon annan tidning) för att betala för det de tidigare fått gratis.
    Jag bor på Österlen och där är Ystads Allehanda allenarådande, ungefär som VK (i praktiken) är i Umeå. VK skulle satsa stenhårt på lokalnyheter för att få läsare.(och YA ö-k-a-de sin upplaga 2012! Studenterna kommer aldrig att bli de som ska göra att upplagan stiger. De ska räknas som bonusläsare. VK:s (och Folkbladets) läsare är ”umeborna”, inte de tillresta studenterna som kommer och lämnar efter avslutade studier (i stor utsträckning i alla fall). ”Umeborna” vill läsa om vad som händer i sin bygd. Det är de som är prenumeranterna, har alltid varit. Och kommer så att förbli om man sätter lokalnyheterna främst. Så de så.

  4. Daniel

    Betalväggar är ett kalkylerat självmord. Den minoritet av människor som kommer att vilja betala är så liten att det inte betalar sig. Ändå ska man då stå ut med reklam innanför betalväggen.

    En tidning som inför betalvägg är en tidning som inte förstår att anpassa sig, som inte har känsla för tiden och som inte kan se bortom förlegade affärsidéer. Det är obestridlig fakta.

  5. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Blockera kakor från domänen. Det brukar vara det smidigaste sättet att kringgå sådana här betalväggar, där man får läsa lite och sedan vips blir blockerad. (fungerar självklart inte på ”Plus”-delar av nyhetssidor).

    Rasmus Fleischer (copyriot) t.ex. skrev om detta i inlägget innan han länkade till betalväggsidor: http://copyriot.se/2013/07/07/sina-vaggar-har-de-byggt-utav-kakor/

    För min del går jag bara vidare till en annan nyhetssida när jag eventuellt råkar på en betalvägg. Alla citerar ju ändå bara TT eller internationella media för det mesta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.