Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Dags betala för nyheterna

Nu får du betala för att läsa nyheter från Värmland, åtminstone om du inte har en prenumeration på Nya Werrmlandstidningen. Från och med nästa vecka gör nämligen NWT som många andra dagstidningar och beärar ta betalt för sitt internetmaterial. Med en så kallad betalvägg kommer läsaren att måsta betala för nyheter utöver de som står på tidningens startsida.

– Det är orimligt i längden att vi ger bort våra nyheter i en kanal, men tar betalt i en annan, det vill säga papperstidningen. Det är som om Konsum skulle ge bort falukorv gratis på torget, men i butiken intill måste du betala, säger redaktionschef Rolf Matthies.

I en förklarande film som NWT gjort inför omläggningen hävdar man att man inte låser in nyheterna bakom en betalvägg, tvärtom så låser man upp. Man ger de betalande prenumeranterna möjlighet att ta del av nyheterna i alla kanaler, det vill säga på papper, i webb, mobil och e-tidning. Lite haltande är kanske resonemanget men andemening är klar, nyheter måste få kosta.

Se filmen Vad är en tidning? där ”låser in och låser upp” förklaras.

Och NWT är inte ensam. Under det kommande året kommer vi att få se många fler exempel på dagstidningar som börjar ta betalt för nyheter på nätet. Hur Västerbottens Kuriren och Folkbladet gör kommer vi säkert att få höra mer om under hösten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.