Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Dags ”höja tempot” inom eHälsa

Nyligen hölls en konferens i Umeå om eHälsa i Västerbotten. Det visar sig att det finns många goda initiativ i länet och enligt en europeisk undersökning så ligger hela Sverige långt fram inom området eHälsa.

De länder som i störst omfattning använder e-hälsovård på sjukhus är Danmark (66 %), Estland (63 %) och Sverige och Finland (båda 62 %), meddelas i ett pressmeddelande från Europeiska kommissionen.

Begreppet eHälsa omfattar digitala verktyg inom hälso-, sjukvård och kommunernas socialtjänst. Här finns digital information mellan vården och patienten, digitala hjälpmedel i hemmet, digitala larm och kontakt med hälsocentral via videolänk. Mycket av detta finns redan inom olika projekt i Västerbotten.

– Digitala verktyg kopplade till vården är bra för patienter och brukar, men det är också ett sätt att använda landstingets och kommunernas resurser mer effektivt, berättar Lars Eriksson, projektledare för eVästerbotten, Region Västerbotten, i samband med seminariet i Umeå.

Men sett över hela Europa finns många utmaningar. En är digitaliseringen av patientjournaler. Enligt Europiska kommissionen är det enbart 10 procent av sjukhusen i Europa som låter patienterna få tillgång till sina egna sjukjournaler online och i de flesta fall rör det sig om endast delvis tillgång.

Det här är något som upprör EU-kommissionär Neelie Kroes som i pressmeddelandet säger:

”Det är dags att höja tempot. Är det verkligen bara 9 % av sjukhusen i Europa som låter patienterna titta på sina egna sjukjournaler online? Det är för dåligt! Jag vill att myndigheterna, högteknikinnovatörerna, försäkringsbolagen, läkemedelsföretagen och sjukhusen med gemensamma krafter skapar ett innovativt och kostnadseffektivt hälsovårdssystem med mer kontroll och öppenhet för patienten.”

För hälsovård i hela Europa är det av vikt att digitala verktyg och hjälpmedel blir vanligare inom sjukvården. Kan Västerbotten med sina olika eHälsoprojekt vara en föregångare i detta så är det mycket bra. En utbyggd eHälsovård i Västerbotten kan därmed inte bara vara en tillgång för de som bor i Västerbotten utan även ge inspiration till övriga Europa.

Etiketter:

En kommentar

  1. Pingback: Dags ”höja tempot” inom eH&aum...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.