Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Stor satsning på forskning om digitalisering

Skriv ut lunchen i 3D-skrivaren. Foodini har i vinter fått många rubriker och plats i tv-sändningar kring den 3D-skrivare för mat som företaget lanserar. Än så länge är den en prototyp och försäljningen väntas gå igång först i början av 2015. Men redan nu i början 2014 har man legat ute med en kampanj på Kickstarter för att samla in pengar för en större produktion. Målet var satt till 100 000 dollar och även om man inte riktigt nådde fram till insamlingsmålet så har intresset för 3D-skrivare som kan skriva ut pizza, kakor och godis varit mycket stort.

All som går att digitalisera kommer att digitaliseras. Det är så stridsropet låtit under några år och nu har det alltså även nått fram till matlagningen. Här på bloggen får jag återkomma till just Foodini, men i sammanhanget är det intressant att se att Umeå universitet just nu utlyser fyra doktorandtjänster för att studera samhällets digitalisering (även om det inte är sagt att det blir 3D-matlagning som doktoranderna ska studera).

Det är institutionen för informatik som gör storsatsningen för att bygga upp en större kunskap och förståelse för vad det innebär när vårt samhälle blir allt mer digitaliserat. I annonsen står att: ”det inte är en underdrift att säga att utformning, användning och anammande av digitala nät, digitala tjänster och digitala produkter spelar en allt viktigare roll som en ryggrad för och möjliggörare av vårt moderna samhälle… Med detta som utgångspunkt är vi intresserade av att förstå och nå fördjupad kunskap om hur IT (informationsteknik) förändrar och möjliggör vårt moderna samhälle. Kort sagt, vi är intresserade av att förstå de processer, mekanismer och sätt genom vilka vårt samhälle allt mer digitaliseras och hur vi kan teoretisera denna utveckling samt designa och utforma IT-baserade lösningar i förhållande till denna samtida samhällsutveckling.”

Det är fyra doktorandtjänster som är mycket viktiga. Förhoppningsvis kommer de att bidra till att vi förstår mer av vad digitaliseringen innebär för allas våra liv, vare sig det handlar om matlagning, bilkörning eller fabriksprocesser.

Läs mer om doktorandtjänsterna.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Pingback: Stor satsning på forskning om digitaliser...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.