Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kunglig teknikresa till spetsföretag

Umeå har mycket starka företag och forskning inom spetsteknik. Det var något som Kungl Ingenjörsvetenskapsakademin i sällskap med kung Carl XVI Gustaf kunde se när de under två dagar åkte runt i Umeå för att få veta mer om de spetsföretag och den forskning som finns i staden.

På plats för att ta emot delegationen fanns bland annat Kenneth Bodin, vd för Algoryx.

– Ingenjörsvetenskapsakademin är en fenomenalt viktig och kompetent intresseorganisation för teknikforskning, innovation och entreprenörskap. IVA påvisar också det djup som finns i teknikforskningen och dess oskiljbara koppling till annan vetenskap. Mycket av det som görs strategiskt i Sverige, inte minst tack vare Vinnova, har sin grund i idéer som kommer från IVA. Därför är det bra att vi från spetsföretag och forskning här i Umeå får visa för dem hur långt fram vi ligger inom flera områden, säger Kenneth Bodin, vd och grundare för Algoryx Simulation.

IVA141009_11

Kenneth Bodin, till vänster, i samtal med kung Carl XVI Gustaf om 3D-teknik.

Förutom Algoryx fick gästerna även möta Oryx Simulation, Brain Simulation och Likvor. Även Umeå universitet besöktes där delegationen stannade vid institutionen för informatiks nya forskningslabb för interaktionsdesign, där gruppen fick se 3D-skrivare, och pröva geststyrd design och annat.

Vid Designhögskolan fick delegationen också ta del av olika studentprojekt och träffa studenter. Besök gjorde även på Komatsu Forest, Umeva och Volvo Lastvagnar.

– IVAs Kungl. Teknikresa till olika städer runt Sverige har blivit verkligt uppskattade genom åren, säger delegationsledaren, IVAs ordförande Leif Johansson. Genom dessa besök får delegaterna se fantastiska exempel på företagande och innovationskraft.

Syftet med IVAs Kungl. Teknikresa, som ursprungligen startades av Konungen, är att visa exempel på hur innovationsklimatet och företagarandan inom olika branscher i Umeåregionen kan skapa företag, tillväxt och därmed arbetstillfällen. I regionen finns flera kluster av stora, små och mellanstora företag, som utvecklar och marknadsför framgångsrika produkter. Resan är avsedd att ge exempel på hur man kan bygga Sverige genom framgångsrikt företagande och hur en region kan ta tillvara en kultur av nyskapande. Även rollen för regionens internationellt starka universitet kommer att belysas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.