Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Heter det deleta eller ta bort?

Heter det laptop eller bärbar dator? Smartphone eller smart mobil? Heter det verkligen managera ett datacenter? Eller ska vi säga administrera en verksamhet? Eller leda den?

Jobbar du med Big Data? Heter det deleta eller ta bort? Är inte gamer något annat än spelare? Går det lika bra med content som med innehåll?

Språket förändras. Det är något naturligt och inget som vi ska vara ledsna över. Om inte språket förändrades skulle vi fortfarande använda runskrift eller läsa Bibeln i Gustav Vasas bibelöversättning från 1541. Vi skulle inte ha nyöversättningar av klassiker som Dostojevskijs Brott och straff eller Shakespeares verk.

Att språk förändras är något som vi alltid har levt med och alltid kommer att leva med. Något annat är omöjligt.

Men att inte bry sig om hur ett språk utvecklas, att kanske mista ett helt språk, det är något helt annat, och något som nu Svenska Akademiens ledamöter i en debattartikel i Dagens Nyheter uppmärksammar. Det är med anledning av att regeringen i sitt budgetförslag vill dra in anslaget till Terminologicentrum som har till uppgift att dokumentera och leda förändring av fackspråk på svenska, det vill säga hur ska exempelvis tekniker, ingenjörer och programvaruutvecklare uttrycka sig på svenska.

Det är ett viktigt och nödvändigt arbete, menar Svenska Akademien, och hävdar att en nedläggningen av Terminologicentrum skulle vara en mycket allvarlig stöt mot det svenska språket där det är som allra känsligast: uppkomsten av nya ­tekniska termer.

Svenska Akademien skriver: ”Men det är inte bara de som i dag arbetar inom vården, it-sektorn, bygg och industri et cetera som behöver de där nya termerna och definitionerna. Vi behöver dem alla för att det svenska språket ska kunna utvecklas, och leva. Alla kan dagligen och stundligen ser hur det engelska språket breder ut sig, och ingenstans är denna utveckling så tydlig som just vad gäller olika typer av fackspråklig terminologi. Det är här som svenskans reträtt på olika områden är som allra tydligast – detta fenomen som språkvetare kallar ’domänförlust’.”

Läs hela debattartikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.