Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Teslas batteri ska rädda världen

Elon Musk, VD för elbilstillverkaren Tesla, håller inte tillbaka de stora visionerna. Världen håller på att kollapsa. Miljöförstöring av fossila bränslen hotar att utrota mänskligheten. Men det finns en räddning. Solen. Och så Teslas batterier som kan lagra den energi som solen skickar ut.

I förra veckan presenterade Elon Musk lösningen. År 2020 ska två miljarder batterier finnas ute över hela världen. De mindre varianterna ska finnas i hemmen, de större i fabrikerna och de större fastigheterna.

Solpaneler på taken ska alstra energi och om natten kommer batterierna att leverera den energi som lagrats i dem av solen under dagen. Batteriet för hushåll kommer att kosta ungefär 25 000 kronor. I början. När det sedan massproduceras sjunker förmodligen priset.

Efter Elon Musks presentation har reaktionerna varit överväldigande. På Twitter, Facebook och i media hörs ord om en revolution och att planeten jorden nu kan räddas. Ingen mer kärnkraft. Ingen mer kol. Ingen olja.

”Vårt mål är att fundamentalt förändra världens sätt att använda energi”, sa Elon Musk under en presskonferens vid Tesla Design Centre i samband med hans framträdande.

Det talas nu om att Teslas nya batteri kan komma att förändra energimarknaden totalt. För om varje hushåll själv kan montera solpaneler på taket och sedan lagra energin så att den räcker över natten också, hur ska då energibolagen kunna sälja sin el?

Ett ”existentiellt hot för den existerande energibranschen”, hävdar Harald Överholm, medgrundare till det svenska solcellsbolaget Eneo Solutions, i en intervju på sajten BreakIT.

Teslas svenske logistikchef Peter Carlsson är inne på samma tanke. ”Om man kan lagra energin så är du ju inte längre beroende av att vara uppkopplad till elnätet”, säger han i Ny teknik.

Stora förändringar verkar komma och hur energibolagen ska hantera detta kommer att bli mycket intressant att följa.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.