Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Datorspelare dricker mindre

Okej, då. Den rubriken är kanske lite tillspetsad, men visst fog har den, visar en undersökning som presenterades under Almedalsveckan.

Den som spelar datorspel håller sig nykter. Så kan man sammanfatta debatten efter att ny statistik släppts om ungas drickande.

Det var vid ett seminarium i Almedalen som CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning, presenterade preliminära siffror ur en undersökning av ungas drickande.

Undersökningen visar att 42 procent av niondeklassarna under senaste året har druckit alkohol. Illa nog, men faktum är att det sjunkit sedan förra året då motsvarande siffra var 46 procent. Och jämfört med 1970-talet är minskningen enorm. Då var det 90 procent av samma åldersgrupp som drack alkohol.

Några hävdar att en av anledningarna till att ungdomarna minskar sitt drickande är att de är så mycket på internet och spelar datorspel så de hinner inte dricka.

Vilket får mig osökt att tänka på augusti då det är datorspelsfestival i Umeå. När stora Noliamässan rivs ersätts den i samma lokaler direkt av Frostbyte, ett arrangemang för datorspelande unga (ja, vuxna också för den delen, men det är främst unga som kommer).

Frostbytes webb står det tydligt och klart ”Drogfritt” som en av grunderna för arrangemanget. Här kommer alltså ungdomar att samlas i tre dygn, knappt sova någonting, och hela tiden vara nyktra.

För föräldrar som oroar sig för att deras barn ska hamna i fylla så är Frostbyte en lugn hamn. Se där en aspekt av datorspel och digitalisering.

frostbyteSkugga

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.