Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fler databasjournalister behövs

Expressen söker just nu en databasjournalist. Det är ett tecken på hur it och datadrivna tjänster blir allt mer viktiga också inom traditionella områden.

En databasjournalist kan göra storverk. I databaser finns svåröverskådliga data som kan översättas till mycket intressant information om myndigheter, om brott, om fördelning mellan resurser, om politiska frågor och ekonomi, för att nämna några områden.

Databasjournalistik handlar också om att kunna presentera material på ett överskådligt sätt. Ett exempel är när brottsplatser plottas in på kartor som gör det enklare att kunna se var olika typer av brott har skett.

I framtiden kommer vi att kunna se allt mer av denna journalistik. Inte minst eftersom många myndigheter och kommuner sjösatt projekt inom öppna data. Det handlar då om att göra det enklare för exempelvis journalister att gräva sig ner i verksamheten hos en kommun eller myndighet.

Här ser vi en strävan från två håll som går ihop. Dels medias ökade medvetenhet om att det finns intressant information att utvinna ur databaser, dels offentliga sektorns intresse av att vara transparent och kunna visa hur skattemedel används.

För allmänheten är det mycket bra. Det kan ge en öppenhet som skapar större insyn och förståelse för hela samhället.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.