Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Teknikstrul ingen vill ha

Bristfälliga it- och telekomlösningar kostar Sveriges näringsliv och offentliga sektor stora belopp i produktionsbortfall. I snitt lägger tjänstemän 1,3 vecka per år på teknikstrul, visar en undersökning från TNS Sifo, beställd av TDC.

Hälften lägger cirka en timme per vecka på strulet, medan en av fem tillbringar mellan en och tre timmar. Endast en av fem, 20 procent, är fullt ut nöjda med sin it-miljö, enligt undersökningen.

Frågan är om det alls är möjligt att skapa arbetsplatser med noll teknikstrul. Inte bara tjänstemän som i undersökningen utan även bönder, åkare, grävare och entreprenörer med fordon är grupper som väl känner till hur teknik och maskiner kan strula. För att förebygga haverier gick exempelvis skogsmaskinföretaget Komatsu Forest nyligen ut med ett pressmeddelande om vikten av att vårda och underhålla maskiner, skotare och skördare. Med rätt vård kan dagens maskiner köras 15 000 till 20 000 timmar, skriver Komatsu Forest.

Men hur mycket supporten än jobbar och hur stor möda som än läggs ner på förebyggande arbete kommer det också framöver vara svårt att undvika teknikstrul och it-stopp.

När allt mer digital teknik i framtiden byggs in i alla prylar runt omkring oss kommer det också att innebära att vi ställs inför nya kommande it-trubbel. Uppkopplade självkörande bilar, smarta hem och datorer som göms i kläder och möbler innebär enligt teknikoptimisterna att våra vardagsliv underlättas. Men vi får inte blunda för att med all denna teknik utsätts vi också för nya irriterande situationer när tekniken strejkar och datorerna inte gör som vi vill.

Därför kommer test av system, program, appar och maskiner att fortsatt vara en viktig del av it-branschens verksamhet. Här gäller det att inte släppa på kraven, för vikten av att systemen fungerar är oerhört viktigt och kommer inte att bli mindre viktigt framöver, exempelvis när it blir en allt större del av vård och hälsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.