Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Den uppkopplade kroppen

Sakernas internet, Internet of Things, har vi hört talas om sedan några år tillbaka. Bland annat har prognoser kommit om att 50 miljarder prylar kommer att vara uppkopplade mot internet år 2020. Frågan är om det stannar vid den summan för utvecklingen går fort inom området.

Men redan nu kommer nästa steg – den uppkopplade kroppen. Det har börjat med att allt fler konferenser erbjuder deltagarna att implantera chip i sina händer. I höst kliver till exempel stora utvecklarkonferensen Øredev på tåget och erbjuder gratis implantering till alla deltagare som så önskar.

”Chipimplantat är ett nytt gränssnitt för människa-maskin interaktion med oanade möjligheter. Därför vill vi erbjuda möjligheten till alla våra deltagare att vara med och utforska den här tekniken,” säger Pär Sikö, projektledare för Øredev i ett pressmeddelande.

chiphand02

Tanken är att deltagarna som får ett NFC-chip inskjutet i handen ska kunna programmera det för att ersätta nycklar, passerkort och lösenord och används för identifikation, säkerhet, personalisering, datalagring med mera som identifikation, inloggning, för betalningar och informationsförmedling.

Redan för ett år sedan kunde Infotech Umeå berätta om hur SIME-konferensen i Stockholm erbjöd liknande service till deltagarna på den konferensen. En som då nappade var Emilott Lantz från Umeå, läs hela artikeln här.

Under årets SIME, 11 – 12 november, kommer trenden med teknik och människokroppen att fortsätta engagera. E nav programpunkter har titeln Human 2.0 – body hacking, och är ett samtal mellan Nigel Ackland, som fått en robotarm i ersättning för den högerarm han förlorade i en olycka på smältverket där han jobbade. Han kommer att samtala med Hannes Sjöblad, som leder en rörelse inom Sverige som sysslar med biohacking.

Så precis när vi börjat vänja oss vid tanken på att prylarna blir uppkopplade så kommer nästa steg att ta. När våra kroppar blir uppkopplade och hackade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.