Den obotliga människan

Ceija Stojka – en romsk överlevande.

Jag har med en text om Ceija Stojka – en romsk överlevande i det nya nr av tidningen Dik Manusch – se människan som säljs av framförallt tiggande EU-medborgare på fler orter runt om i Sverige. Köp gärna tidningen –  det finns många bra texter i tidningen.

We Live in Seclusion:The Memories of a Romni” heter en bok som publicerades 1988 som en av de första böckerna om förintelsen av romer i Nazisternas koncentrationsläger och den följdes upp med ytterligare en biografi ”Travellers on This World”1992 av samma författare. Författare var Ceija Stojka (1933-2013) en Österikisk-Romsk konstnär, författare och musiker som överlevde förintelsen tillsammans med sin mamma och 4 bröder. Hon är en av de som kämpat för att synliggöra förintelsen av Romer. 2003 blev hon hedersprofessor i Wien.

I Ravensbrück (största kvinnliga koncentrationslägret), såg jag teckningar av fd fångar och en av dessa visade det sig att Ceija Stojka hade gjort. Ceija Stojka kom till Ravensbrück som 11 åring tvingades arbeta i tvätteriet. Strax före befrielsen 1945 förflyttades hon till Bergen-Belsen.

Från Ravensbrück, som jag besökte sommaren 2015 har jag med mig hem några minnesböcker. I en av dessa böcker, ”The Ravensbrük Womens´s Concentration Camp – History and Memory”, metropol verlag, 2013, nämns romer och sinti i ett avsnitt samt där finns ett kort porträtt av Ceija Stojka. Boken är lätt och överskådlig samt breskriver hur nazisterna såg på kvinnor. Boken innehåller många porträtt, teckningar och vittnesmål samt beskriver hur kvinnorna levde i lägret. Ravensbrück var ett arbetsläger, ej ett utrotningsläger. Boken finns på tyska och engelska.

Ceija Stojka deltar även i filmen ”Forget us not”, 2013, en film om ickejudiska grupper som var offer och överlevande från Nazisternas koncentrationsläger. Tyvärr hann hon avlida innan filmen hade premiär.

Först 12 september 1959 öppnades en mindre del av Ravensbrück som minnesplats och museum. Först efter murens fall och Tysklands enande började ett mödosamt restaureringsarbete för hela området, på halvideell NGO basis och genomförs bla av ungdomar på sommarläger, från hela Europa.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.