Den obotliga människan

Ravensbrücks memorial och museum juli 2022

Återvänder nu till Ravensbrück memorial och museum intill orten Fürstenberg/Havel. Jag var på orten första gången 2015. Jag definierar koncentrationsläger-museerna som museer över destruktiv maskulinitet även ifall de kvinnliga SS-vakterna var vidrigare än sina manliga kollegor.
För er som inte vet så var Ravensbrück det största kvinnliga koncentrationslägret, under WW2, det fanns också en mindre manlig avdelning i lägret. Det ligger i norra delen av Brandenburg, Tyskland.
En del av fångarna satt av politiska skäl och de hade en del fördelar jämfört med judar och romer. De fick större matransoner iom att de arbetade och många delade med sig till både judar och romer som inte fick arbeta men det fanns undantag.

Min mamma satt i ett antal arbets- och koncentrationsläger, bla i både Auschwitz och Ravensbrück, innan hon kom till Sverige i april 1945 med de vita bussarna. De sista månaderna innan befrielsen var hon slavarbetare i ett sattelitläger som var en vapen och ammunitionsfabrik i Malchow vid namn Nobel dynamit. Jag har sökt information om fabriken i Malchow men det har varit torftig.

Sist jag var i Ravensbrück fick jag svar på en del frågor men då uppstår nya frågor. Har försökt hitta svar via Google men det har varit magert. Nu ska jag få lite mer information för för det fanns i arkivet en skrift om Malchow men den ska de kopiera och skicka via e-post. Nu gäller det att hitta någon som kan översätt från tyska,

  Utställning inomhus där även ickeeuropeiska länder finns med

Såg de nya utställningarna där det stod att det fanns fångar från ca 30 länder bla även från Nordafrika: Algeriet; Egypten och Marocko samt det fanns även fångar från Argentina, Canada, Kina och USA. samt varav från drygt 20 europeiska länder,

Kan vara en bild av utomhus och tegelmur   Mur med 20 europeiska namngivna länder

Jag har sedan mitten av 1980 talet reflekterat över det som tidigare kallades ”andra generations överlevande syndrom” Numer används0 begreppet sekundärt trauma och jag har intresserat mig för det mer och mer. Trauman skapar ptsd och stsd och det är inte enbart krigstrauman som skapar det. Vilka konsekvenser trauman får hos anhöriga eller andra som  befinner sig i de traumatiserades omgivning? Vi kan drabbas av hela skala från rädsla för intimitet, rädsla för sexualitet, nära relationer och olika typer av missbruk samt psykisk ohälsa och självmord.

Det är viktigt att hitta verktyg och metoder som möter människor utsatta för trauman för att de inte ska föra traumat vidare till sin omgivning eller sina anhöriga.,

.

.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.