Den obotliga människan

Recension av boken: Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande

Köpte boken, ”Skriv för att läka – en guide i reflekterande skrivande” av Emelie Hill Dittmer, då den kom ut i oktober 2021 på Lassbo förlag.

Månaden innan kom Bianca Kronlöfs bok ”Brev till mannen” ut där hon uppmanar män skriva brev till en manlig person. Jag valde att läsa ”Skriv för att läka” först därför jag ville veta mer om skillnaden mellan det reflekterande – och terapeutiska skrivande innan jag läste Bianca Kronlöfs bok.

Har läst boken sporadiskt och det råkade bli så att jag avslutade med att läsa de 3-4 sista sidorna juli 2022 då jag gjorde ett återbesök i koncentrationslägret Ravensbrück som ligger strax utanför orten Fürstenberg/Havel i norra delen av Tyska delstaten Brandenburg: Att jag avslutade boken just i Ravensbrück kan ses som symbolik iom att jag var där på en minnesresa för att min mamma blev befriad därifrån via de vita bussarna april 1945.

Emelie Hill Dittmer ringde mig 2016 efter att ha hittat min blogg och mina inlägg om min första resa till Ravensbrück, sommaren 2015. Vi blev vänner och har stöttat varandra trots avståndet (Västerbotten-Skåne). Vi kom att prata om det sekundära traumat och hur en kan förebygga att trauma sprids, oavsett vilken typ av trauma det än gäller.

Emelie Hill Dittmer håller en del skrivkurser i läkande skrivande. Boken tar upp hur det läkande skrivandet påverkar både kropp och själ. I boken finns det 53 förslag på skrivövningar och en del forskare har delat med sig av sina tips hur de arbetar.

De som läkte genom sitt skrivande var de som hade förmågan att se den svåra

livshändelsen ur olika vinklar. Om du kan ta ett steg tillbaka och betrakta

händelsen på avstånd är du alltså på rätt väg.

Boken ”Skriv för att läka – en guide i reflekterande skrivande” är uppdelad i 3 block eller delar,

1. Att skriva sig fram i ljuset. Handlar om hur en kan skriva och vad en ska tänka på.

2. Skrivresenärer. 8 kvinnliga kursdeltagare delar med sig av sina texter.

3. Det expressiva skrivandet. Här intervjuas några forskare och delar med sig av sina erfarenheter om det läkande, reflekterande och terapeutiska skivandet.

Tyvärr har inga män delat med sig av sina skrivresor och jag har fått reda på att det är färre män som skriver. Av de som söker sig till denna typ av skrivkurser är ca 10-20 % män.

Boken är en handbok i det egna skriftliga reflekterandet där processen är viktigare än resultatet. Processen är reflektion, förberedelse, självomsorg och tillit. Ofta kan kroppen minnas mer än våra hjärnor

Att se en händelse från olika perspektiv hjälper oss

att distansera oss från händelsen.

Att uttrycka ord och känslor verbalt kan upplevas som en befrielse men att även skriva ner dem kan bli förlösande. En födslovånda som kan liknas vid en bergochdalbana. Orden finns kvar och en kan gå tillbaka och reflektera över i vilken sinnesstämning en befann sig i när en skrev.

”Förvänta dig det oväntade!”

Så brukar Emelie svara när hon får frågan om vad

en kan vänta sig vid en läkande skrivprocess.

Vilken genre en än känner sig bekväm med så blir en hjälpt av att sätta ord på tankar, känslor och minnen där en kan skriva ner dem. En del som har haft PTSD har blivit hjälpt för när en sätter ord på handlingar eller känslor händer något i kroppen.

Vi blir aldrig färdiga med att utforska våra historier,

det är ett evigt sökande.

Alla har vi berättelser som behöver bli synliga på papper där vi skriver för oss själva för byrålådan eller för andra att ta del av. Vi blir aldrig färdiga med livspusslet, det pågår ständigt.

2 kommentarer

  1. Birgitta Marjakangas

    Intressant att läsa om din upplevelse av Emelies bok.
    Jag har själv kommit en bit in och gjort skrivövningar. Det har kommit upp känslor och minnen som jag inte kunde tagit fram på annat sätt och det har känts helande.
    Kommer fortsätta med att läsa och göra skrivövningar när det pockar på igen.

    Hälsningar Birgitta
    @birgittamattisdotter

    • Mikael Rubin (inläggsförfattare)

      Hej Birgitta
      Tack för din fina respons och att du delar med dig av dina erfarenheter.

      vänligen

      Mikael Rubin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.