Okunnig myndighetspersonal

Vissa saker tar tid att smälta och vissa saker behöver smältas om men jag konstaterar än en gång hur dålig kunskap djurskyddshandläggarna på länsstyrelsen har. Undra om jag ska skriva ut namn på dem… Får fundera på saken.

I kontrollrapporten från i vintras, januari 2014 fick jag veta att mina nötkreatur inte hade någon ren och torr liggplats. Har visat en bild här tidigare på mina nötkreatur. Är djuren smutsiga har de inte heller en ren och torr liggplats, är de rena så har de en ren och torr liggplats.

Korna


V
isst ser de smutsiga ut?

I samma kontrollrapport står det också att liggyrymmet är alldeles för litet med tanke på att mina ungdjur bör väga mer än 600 kg pga rasen. Rasen är blandras med charolais, herreford, fjällko, slb. Svensk köttrasprövning sköter om och prövar de absolut bästa avelsmaterial vi har i Sverige idag. Inga av våra djur har några som helst gener från några av de toppstammade djuren, samt att de djuren ges en foderstat med mycket kraftfoder och det gör inte jag då mina djur är gräsuppfödda så tillväxten är långsammare.

Här är vägningslista för alla raser: http://tjurdata.kottrasprovningen.se/1314/vagning.asp?ras=99&nr=283
Här kan man se att medelvikten för charolais ligger på 604 kg vid 1 års ålder, herreford 537 kg.

Hur kan då myndigheten anta att mina djur ska vara än större när de dessutom är en blandning med mjölkras i olika varianter i en hobbybesättning?

4 kommentarer

  1. Anders

    Jag vet inte vilken bakgrund dagens djurskyddshandläggare har, men om man inte har ”blick” för hur djuren mår så är förmodligen risken större att de hänger sig åt ”paragrafrytteri”. Sedan finns det nog lagar och regler som de måste följa vare sig de gillar dem eller inte. Men en klok och kunnig djurskyddshandläggare gör nog vad den kan för att tänja på regelverket ifall den ser att djuren mår bra.

    • Helena Westerlund (inläggsförfattare)

      Hej Anders!
      Ja, inte har djurskyddshandläggarna djurkunskap i alla fall. Tyvärr följer de inte lagar och paragrafer heller. Dessutom kan de inte jordbruksverkets regler heller. Annars skulle de inte kräva kalvbox till en 5,5 månaders kalv då det är bara kalvar under 3 månader som ska ha kalvbox. Efter tre sådana anmärkningar kan de ge djurförbud, som mest troligen håller i förvaltningsrätten också. En djurskyddshandläggare behöver heller inte se skillnad på tuppar och hönor. Har det dokumenterat av länsveterinären.

  2. Gammal Bonde

    Du Helena och familjen i övrigt är beundrandsvärda, som orkar kämpa på med ert lantbruksföretagande trots ln och jordbruksverkets diskutabla och i vissa fall till synes orättvisa bedömanden. Din funderation om att offentliggöra namn på besökande djurskyddshandläggare vore nog bra för det kan ju tänkas att flera företagare har liknande synpunkter som du på vederbörande handläggare. En viss offentlighets princip gäller ju fortfarande. Tack för att Ni finns och vi håller ”tummarna”, för er.

    • Helena Westerlund (inläggsförfattare)

      Tack! Det värmer. Nog kan jag skriva ut alla dumheter som kommer från länsstyrelsen och vilka som står bakom vad. Det jag skriver finns dokumenterat endera från deras sida eller från våran sida. Det finns alltså endera ljudfiler eller på papper. Det senaste oftast i form av tjänsteanteckningar, kontrollrapporter, skrivelser till/från förvaltningsrätten, kammarrätten, mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.