Mona Lidén, utopiamona

Medveten shopping.

Så har då handelsområdet på Söderslätt landat, klippt sina band och öppnat sina entréer för tusen och åter tusen personer som längtat och längtat. Köerna ringlade långa, både utanför IKEAs portar och på Avion då de öppnade en knapp månad senare. Media har gjort sitt för att öka hajpen med direktsändningar och övervakning av trafikläget. Intervjuer med befolkning från när och fjärran, från fjäll till kust. Jag läste någonstans att IKEA inte etablerar i Umeå för att vara snälla, eller för att de värnar om regionen. Givetvis inte. De vill tjäna pengar och det kommer dem att göra. Upptagningsområdet är enormt. Köpviljan är stor. Och kunder med inkomster över medel finns det också gott om. Men regionen och Umeå kommer likafullt att må bra av deras närvaro på åkern!

Det har på något sätt blivit inne med handel samtidigt som världen verkar kajka ihop av all överkonsumtion. Det är lite märkligt. Men det är också väldigt märkligt att 95% av de människor man ”möter” på stan, håller en skärm framför näsan, under hakan, mot örat….eller bara håller i, som vore det livet självt. Och nej, jag är inte ett dugg bättre och har tusen olika ursäkter för att fippla med min mobil i tid och otid. Jag tror däremot inte vi kan värja oss, vare sig mot konsumeringen eller vårt sätt att umgås och kommunicera. Har kommit på mig själv med att känna mig lite värdelös (eller möjligen gammalmodig) för att jag inte är aktiv på Twitter, Snapchat (kunde inte ens installera denna app, måste fråga någon som begriper….någon runt 10 bast sådär) och Pinterest.

Det jag ville komma till är att konsumtion och att sätta värde på ”nya” prylar, är något vi får lära oss att hantera. Tillsammans. På bästa möjliga sätt. Vi kan arbeta för hållbarhet och minimal miljöpåverkan. Vi kan arbeta för bättre arbetsmiljöförhållanden i produktionsländer. Vi kan arbeta för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val i våra butiker och på handelsplatser. Vi kan komplettera med ett begagnat plagg till vår nya vår-outfit. Man kan helt enkelt påverka konsumtionen på det sätt man anser vara lämpligast! Multinationella företag jobbar stenhårt med att utöka sina insatser i ämnet, det är naturligtvis viktigt på en global nivå. För mig som bor och handlar i Umeå så är det lätt att glömma bort att vara supernoga i mitt urval av produkter. Ibland blir det ekologiskt, närodlat, närproducerat, svanen märkt och fair trade. Ibland tillhör jag den mörka sidan som handlar storpack jättebilligt och fokuserar mer på hushållsekonomin än på miljöaspekter.

Det viktiga är att valen finns där och blir fler. Sedan är det upp till varje konsument att göra detta medvetet. Ta cykeln eller bussen till stan nästa gång. Se till att ditt kaffe är fair trade märkt. Lämna in dina begagnade kläder i någon butik som har ett återvinningssystem. Skänk pengar till en organisation som ligger dig varmt om hjärtat eller som gör världen till en bättre plats att leva på för någon. Låt oss göra medvetna val tillsammans, så är jag säker på att konsumtionen kommer att påverka hela vår värld mer rätt än fel i framtiden!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.