Mona Lidén, utopiamona

Nystart…

…kan vara ett ganska slitet uttryck, men ack så passande varje januari månad. Förutom människors nyårslöften och diverse olika ambitioner om nya livsvanor och förändrade beteenden som ska leda till längre och hälsosammare liv, så är det också en ny start på budgetåret för många. Ett nytt friskt år att jämföra med föregående. En ny möjlighet att förbättra resultat. År 2016 ökade konkurrensen i Umeå, både från nyetablerade Avion, men även från näthandeln, framförallt innan jul. Det kommer att leda till en förändring av butiksutbudet i staden och skapa möjligheter för dem som tar fighten. Vi vet att Umeå är fortsatt attraktivt för nyetableringar i alla dess former, även om klimatet för enskilda handlare hårdnat, så måste vi försöka se det i ett större perspektiv.

Vi vänder blad helt enkelt. Vi tittar i backspegeln och tar lärdom av misstagen från ifjol, men sedan får det vara slutältat. Det finns massor av uppsidor för centrumhandeln (och centrum) och nedan följer några av de mest avgörande som jag ser det.

IKEA/Avion: Drar mängder med folk till Umeå. Framförallt finnar. Wasaline slog rekord 2016 och satsar stenhårt på Umeå även i år. Dessa besökare kommer såklart märkas av även i centrum, både som boende, som besökare på restaurangerna och som kunder i butikerna. Gott Nytt attraktivare shoppingresmål 2017!

Lokaltrafiken: Byggs ut i och med att Vasaplan byggs om (ja, jag kanske har ändrat åsikt litegrann, men ingen är perfekt!) och faktum är att detta är ett måste för att klara av alla människor som väljer bussen. Både idag och i framtiden. Och det bör göras klart så snabbt som möjligt. Kan vi redan i oktober 2017 utöka antalet bussar och femminuterstrafiken på de mest frekventa linjerna vore det fantastiskt! Gott Nytt klimatsmart ”användabilensålitesommöjligtår”! (det går naturligtvis även bra att cykla)

Det kommer såklart leda till en del stök, avspärrningar, oljud och damm. Men ambitionen är hög och det jag sett av planeringen hittills känns helt okej. Vi har ett färskt projekt i minnet (Rådhustorget) och det är ingen av de inblandade i Vasaplan som vill att det ska bli likadant igen. Vi pratar kommunikation, skyltprogram och marknadsplan för hela projektet. Umeåborna måste få svart på vitt varför detta är nödvändigt för staden.

Mångfalden: Bredden på verksamheterna och butikerna i centrum, utbudet av hotell, restauranger och handel, kultur och nöjen. Alla olika människor som vistas här. Jag skulle vilja påstå att centrum är den givna platsen i staden att skapa mångfald, integration och gemenskap på. Att hitta ett sätt att säga Hej! till en främling, att våga möta en okänd blick med ett leende. Det är en gigantisk mötesplats där alla får rymmas. Det är hjärtat som syresätter hela kommunen. Det finns redan så mycket ondska, missunnsamhet, elakheter, lögner, våld och storhetsvansinne i världen. Låt oss bidra med ett vänligare, öppnare och mer förstående 2017. Jag säger Gott Nytt sympatiskt år!

 

Så, hur vill Du att 2017 skall bli? Vill du ha ett Skönt nytt år, ett Grönt nytt år, ett Aktivt nytt år, ett Hållbart nytt år eller kanske ett Medvetet nytt år på flera fronter samtidigt? Ett år med polotröja och röda läppar, ett köttfritt år eller ett år till havs? Möjligheterna är i stort sett obegränsade, det gäller bara att bestämma sig för vad man vill förändra och hur man ska prioritera. Själv står jag inför ett uppdatera alla mina ID-handlingar år. Mitt pass, körkort (och faktiskt även bankkortet) passerar snart bäst före datum, samtidigt!

Jag förstår ju själv att jag åldrats 5-10 år sedan fotona på nuvarande handlingar, men det får bli en slags nystart det med. Ut med det gamla och in med det nya, även om det blivit äldre så att säga. Lycka till med era nystarter!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.