Ecce Homo

Jag har varit på utställning i Örnsköldsvik idag. Jag rekommenderar alla att se den. Ecce Homo av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Dessutom visas hennes In hate we trust. Fruktansvärt berörande bilder. Jag ska ta med mig samtliga barn dit och se den igen. Så viktig är den faktiskt. Och vacker.

Det är alltså tio år sedan Ecce Homo ställdes ut första gången och fortfarande upprör den folk så till den milda grad att till exempel moderaternas gruppledare i Övik kastade ur sig uttalanden av sådan karaktär att Örnsköldsviks Allehanda blivit anmälda. Har vi inte hunnit längre på tio år?

Vid visningen i Uppsala domkyrka när den kom, bombhotades kyrkan och polisbevakning kallades in. Livets Ord ordnade förbönsmöten mot utställningen. Domprosten som gav tillstånd att visa Ecce Homo i domkyrkan mordhotades och att hennes beslut i efterhand sanktionerades av ärkebiskop K.G. Hammar ledde till att självaste påven ställde in ärkebiskopens audiens i Vatikanen hösten 1998.
Om jag var Elisabeth skulle jag vara sjukt nöjd med att ha väckt så starka känslor med mina bilder.

Det tragiska idag var bara att vi knappt hittade till utställningslokalen som ligger nere vid Swedbank Arena. Det fanns inte en skylt någonstans som pekade på att Ecce Homo var i stan.
Skäms Öviks kommun för att ha tagit hit den kan man undra? Nog för att kulturchefen blivit mordhotad men ändå. Varför står man inte upp för beslutet?
En så omtalad utställning borde förstås stå med stora bokstäver på kommunens evenemangshemsida. Men inte då. Nä, där står en liten anonym flik som meddelar att " Elisabeth Ohlson Wallin visar bilder". Typ.
Som den bitch jag är gnällde jag förstås lite åt tjejen som stod i informationen.

Däremot kunde man inte missa att Star Wars-utställningen var i stan. Den var väldigt välskyltad. Den kanske är mer kommersiell? Money talks. 825 spänn skulle det kosta familjen Lundqvist att gå in. Ecce Homo och In hate we trust var gratis.

En kommentar

  1. Catta

    Vi hade också bestämt oss för att se utställningen, och hade samma problem med att hitta. Efter att ha frågat i kassan till SW-utställningen (som vi också såg) hittade vi till slut rätt. Och den var absolut sevärd, tyckte vi alla fyra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.