Färdigpimpad

Jag hör till dem som försvarar förändringen av svenska språket allt som oftast. Att framförallt ungdomar förenklar, förkortar och tydliggör begrepp har jag ingenting emot. Språk är dynamiskt och föränderligt och jag är helt säker på att folk för kanske knappt hundra år sedan förfasade sig över att ungdomen började säga "ska" istället för "skall" eller "har" istället för "hafver".
Men jag har uppenbarligen vissa problem med "det nya språket" i alla fall. Annars skulle jag inte uppröras så mycket över vissa uttryck, inte minst de med engelsk koppling. Som när 12-åringen kommer in med sin bakåtvända hip-hop-keps ( ja jag tror det är en sån i alla fall) och säger:
"Morsan, jag hittade alla mina ringar. Nu är jag färdigpimpad"

Färdigpimpad? ! ? !
Jo jag vet att "pimpa" betyder. Snygga till, fräscha upp, "stajla". Jag vet att uttrycket kommer från amerikanska TV-programmet "Pimp my ride" där man hämtade folks gamla skrotiga bilar och byggde om dem till fashionabla lyxåk. Men vad är det för ett jädra uttryck??

Alla som lärt sig orden man INTE fick lära sig på engelskalektionerna vet att "pimp" betyder hallick. Den enda association jag får av att "pimpa något" är alltså min egen bild av en svartmuskig man med mängder av guldkedjor och diamantringar som någon stackars gatflicka har tjänat ihop till åt honom.
Det var inte direkt det jag ville tänka på när jag tittade på min 12-åring som nu meddelade att han var "färdigpimpad".
Fast någonstans inser ju jag också att han varken kände sig "färdigsmyckad, uppklädd, dekorerad" eller något annat ålderdomligt.
Nej, han var något helt annat i sina döskalleringar och bling-bling-kedjor med strass-stenar som blixtrade i solskenet.
Han var helt enkelt "färdigpimpad". Det kommer JAG aldrig att bli.

***************************

Bling-bling är förresten hip-hop-slang för juveler och andra uppsendeväckande accessoarer.
Ursprunget till ordet sägs vara det imaginära ljudet då ljus träffar en diamant. För er som inte visste det.
Själv kommer jag snart att kunna ge ut ett tonårslexikon.

En kommentar

  1. ÅsaW

    Visst är det kul att höra tonåringars språkbruk. Mina elever (och barn) håller mig rätt vaken och jag förbluffas nästan dagligen. Det jag inte klarar av (än) är när de säger Han istället för Honom. Men även det känns som om jag slåss i motvind.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.