Överskridna befogenheter?

Kommunalrådet Ingemar Sandström, c, bröt mot delgationsordningen och anställde en konsult på eget bevåg till en kostnad på knappt 40 000 kronor. Det menar Ulla-Maj Andersson, s.
Bakgrunden är den så kallade ’spanargruppen’ I Utvecklingsrådet, där ideella krafter från olika föreningar, företag och grupper från olika sektorer i Nordmaling har samlats för att spana efter trender i Nordmalings kommun. Ingen av dem uppbär ersättning från kommunen.
– Vid ett möte i Oasen 16 september betonade du Ingemar Sandström att deltagarna endast fått sallad vid arbetspassen för sitt arbete och inget annat. Är det riktigt sant? undrade Andersson.

Vid en närmare koll visade det sig att kyrkans företrädare, Nordmalings präst Nils J Lundgren, får närmare 40 000 kronor, beviljat av Ingemar Sandström.
– Han har arvoderats för sin roll som processledare i gruppen och ingår inte som en frivillig ledamot, säger Sandström.

Det här upprör Andersson som anser att Sandström på eget bevåg brutit delegationsordningen.
– Eller ännu värre, du kanske läste den men sket i den? säger Andersson.
– Vid inköp av tjänster är det alltid arbetsutskottet som tar beslut, det är inte enskilda politiker. Den regeln finns för att ingen ska kunna handla och vandla vind för våg efter sitt eget huvud, säger Andersson.

Sandström hävdar att han fick mandat av kommunstyrelsen och att det måste innefatta även att han har rätt att köpa tjänster.
– Ulla-Maj har minne som en häst, men hon verkar ha lika lätt för att glömma, säger Sandström.
– Ulla-Maj och övriga får vidhålla vad ni vill, jag fick ett godkännande att vidta operativa åtgärder och om man inte tror att det ska kosta ett öre har man sovit sig igenom möten, säger Sandström.
– Åtgärderna skulle redovisas i kommunstyrelsen. För mig innebär det att jag kan ta in en konsult som här och redovisa det sedan.

Enligt Andersson handlar det inte om att det inte får kosta pengar.
– Det handlar om hur man i en demokratisk församling låter bli att följa demokratiska beslut. Det finns en stor fara i det. Du hade kanske kunnat få ett godkännande för det här i arbetsutskottet, men du kan inte gå förbi delegationsordningen och ta saken i egna händer utan att fråga, säger Andersson.
– Ingen kommunstyrelseordförande har någonsin haft mandat att köpa in konsulttjänster, säger Andersson.

Det är en het debatt med mycket upprörda känslor. Vem som har rätt eller fel håller kommunchef Magnus Haglund på att försöka ta reda på genom en ordentlig läsning av kommunallagen. Det här kan bli en ny följetong i politiken i Nordmaling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.