I en mördares huvud

Just nu är det mycket svårt att koncentrera sig på något annat än rättegången mot Anders Behring Breivik. Det är en mycket suspekt upplevelse att se direktsändningen från rättegången och höra åtalspunkterna läsas upp, samtidigt som han sitter där mitt framför mig på 42 tums-skärmen

Vissa delar har man plockat bort ljudet från, av hänsyn till offren och de anhöriga. Det är de korta brutala beskrivningarna om hur han har tagit livet av dem. Med tanke på hur dåligt jag mår av att höra åklagaren läsa födelsedata, de flesta i mina barns ålder,  och namn på de döda, följt av dödsorsak (oftast dödad av skott i huvudet) så är det nog lika bra. Och hur ska det kännas att stå där och läsa upp alla dessa fruktansvärda dåd?  

Breivik sitter med nedslagen blick. Jag undrar vad som rör sig bakom det ansiktet. Vad tänker han? Vacklar han? Känner han något?  Är han så oberörd som han verkar? Vad ser han framför sig när alla offer och skeenden läses upp? Och hur mår hans advokat?
Hur anhöriga till alla inblandade mår, det kan jag inte ens sätta mig in i. Det är bara så fruktansvärt, ofattbart, djupt tragiskt alltihop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.