Minnenas television eller nåt

Jag har mina rötter i Norrbotten. Inte så långt från Haparanda faktiskt. Men det är inte därför jag ägnar denna onsdag kväll åt att titta på allsvenska Apslöven från Haparanda. Nä, jag måste helt enkelt se hur de har lyckats tvär-bygga-om sin otroligt tråkiga och sunkiga ishall så att den klarar kraven i Hockeyallsvenskan.

Det är inte många ishallar norr om Hudiksvall som jag inte har varit i. Asplövens hall står inte på min topplista över trevliga hallar. Vi pratade om det jag och minstigen idag, när jag körde ner honom till den betydligt trevligare Norrskenshallen. Han säger att han aldrig har frusit så mycket som i Asplövens ”Kuben” som den kallades då. Däremot var både han och hans kompis rätt så fascinerade över att man inte riktigt visste om man var i Sverige eller Finland. Det är gott om tvåspråkiga skyltar och funktionärer.

Sist jag var i Arena Polarica var på Alla hjärtans dag för tre år sedan. Då stod storsonen i målet när LN91 mötte Asplöven i Allettan.  Det är en helt sjuk tanke att det bara är några år sedan LN91 och Asplöven spelade i samma serie. Olika falla ödets lotter. Eller olika vägar väljer man att gå.
Jag kan faktiskt känna en stor sorg över att den tiden är över. Jag tror att väldigt många i min hembygd inte förstod på vilken nivå lilla LN91 med sin oerhört snåla budget spelade. Inte en enda spelare hade lön här. Jämför med pengastinna Asplöven som slantade upp mångdubbelt belopp och som hade heltidsavlönade spelare (många, många utländska) redan då.

Men – de kunde inte slå oss på fingrarna vad gällde ishall! De kan de fortfarande inte konstaterar jag av TV-bilden.
”Pittoresk” säger TV-kommentatorerna.  Jojo.
Dessutom tappade storfavoriten Asplöven poäng just i Norrskenshallen det året det begav sig. Det känns ju lite gott att sitta och drömma framför TV:n och minnas just det.

Uppdatering: Såhär efter matchen måste jag ändå säga att jag gillar Asplövens tränare Per Kenttä. Han har en skön inställning till det han jobbar med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.