Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Livet är orättvist

Detta kan vara ett provocerande uttalande. I Sverige har vi matats sedan barnsben med att alla har samma chans, alla har ett lika värde och alla har det ’egentligen’ lika bra, fast för vissa funkar allt inte riktigt som det ska.

Att alla har ett lika värde är för mig absolut självklart. Från detta finns inga undantag.

Men, att alla skulle ha samma grundchans, eller att alla nånstans kan få det bra, att det finns ett riktigt bra liv inom räckhåll för alla, det tror jag tyvärr är en illusion. Men, det förefaller inte vara politiskt korrekt att tycka så i Sverige. Livet är inte rättvist. Alla har inte samma chans. Vissa har oerhört svårt att nå dit andra glider utan att ens behöva ta sats.

Ibland får jag en känsla av att Sverige omhuldar sina medborgare och nästan försöker invagga samhället i en falsk föreställning om en grundläggande jämlikhet mellan alla. Eller att förutsättningarna ska finnas för det. Men – även i Sverige måste vissa kämpa oerhört och har en otroligt lång och krokig väg att gå för att nå till någon slags medelnivå. Och många kommer aldrig att nå dit. Tråkigt, javisst, men så är det nog dessvärre, frågan är om vi verkligen är beredda att acceptera detta.

I Spanien finns offentlig sjukvård, och vid sidan om ett helt privat system, finansierat genom egenavgifter och privata sjukförsäkringar. Om jag har förstått det rätt har den svenska privatiseringen inom sjukvården enbart inriktats på driften av vården. I Västerbotten finns tydligen inte någon privat sjukvård som man vänder sig till helt på egen hand. För detta skulle av folk i allmänhet anses vara orättvist, har jag förstått. ’Ska de som är fattiga få sämre vård’ – blir standardargumentet.

I Spanien finns en kategori människor som aldrig någonsin anlitar den offentliga vården. De går i privat sjukvård från det de föds tills dess de dör. Dessa människor (som är många) avlastar ju faktiskt den offentliga vården. De resurser som denna kategori skulle ha nyttjat, som de har rätt till, som de betalar skatt för – frigörs ju, den offentliga vården får detta till del och därmed de som inte har råd/möjlighet att ha en privat försäkring.

Orättvist? Nej, jag tycker faktiskt inte det. Inte så länge den offentliga sjukvården är BRA. Och det är den i Spanien, jag känner större förtroende för den offentliga katalanska sjuvården än för den svenska.

Jag tycker det är mer orättvist med det svenska systemet där alla ska ha det lika ’dåligt’ (vad gäller vården). Sen står det utom allt tvivel att den som är snitsigast på att beklaga sig eller ihärdigast på att ställa krav , får hjälp snabbare än den som är svag. Det är orättvist i mina ögon!

5 kommentarer

 1. Anna Malaga

  …som du vet. Den spanska offentliga sjukvârden är bra, om än drabbad av köer pâ vissa ställen, precis som den svenska. Nâgot jag gillar är att man inte blir ifrâgasatt eller ska tycka att ”det är väl inget att söka för”.
  Dessutom finns det ju ingen avgift för läkarbesök.
  Jag har haft bâde privat och offentlig vârd, och skillnaden ligger mer i formen, inte i kvalitén.
  De flesta jag känner med privat sjukförsäkring använder bâde den privata och den offentliga, beroende pâ vad det gäller.
  Det finns liknande system pâ gâng i Stockholm, bla ett barnsjukhus som ska bli finansierat av privat försäkring. Men jag tror att det blir dyrt och att efterfrâgan är liten. Det är svârt att fâ svenskar att betala för nâgot som de skulle fâ gratis, bara för att det blir mer flexibelt, t.ex.

  Ett annat exempel har du ju när det gäller privata förskolor. Vem skulle betala hela summan för ett bra dagis, valfria timmar per dag, smâ grupper, när man betalar högst maxtaxa pâ ett kommunalt?

 2. Monica W

  Nej, det är nog ogenomförbart i Sverige. Särskilt nu när det skulle vara för dyrt. Samt att svenskar i allmänhet ”håller i plånboken” och är väldigt invanda vid att få mycket gratis.

  Och, svenskarna är för få,,,,,

 3. Elin

  Håller med, man måste vara väldigt frisk för att vara sjuk idag. För att orka hävda sina rättigheter.

  Sen finns det privata alternativ på flera ställen i Västerbotten. Men tydligen är det bara vissa som får använda sig av dessa, och de reglerna har jag aldrig satt mig in i.

 4. Sofia

  Hur motiverar i det långa loppet höginkomsttagarna (för jag antar att det är de som tjänar mest som utnyttjar de privata alternativen i Spanien) att fortsätta betala skatt så att den offentliga vården (skolan, barnomsorgen etc) kan fortsätta hålla hög klass? Jag tycker att det är viktigt att belysa alla aspekter av problemet, och att man också måste se att det på många håll bildas en klass som har råd att vara frisk(utbildad etc) och en klass som inte har det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.