Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

IKEA

Moliner Office ArchitectsBorgmästaren i Hospitalet ville ha ett snyggt IKEA, annars fick det vara. Därför är det gula och blå glasplattor, samt snygg fasadsten utvändigt.

En heldag på IKEA igår. Maken har alltid varit konfunderad över min och alla svenska kompisars i Barcelona stora entusiasm för IKEA. ’Man kan ju tro att ni är delägare’ kan han säga, när vi på ett patriotiskt sätt hyllar Kamprads skapelse.

Nu är IKEA speciellt för utlandssvenskar. Man kliver in i IKEA, och där är det svenskt. Varuhusen ser identiska ut, det är nog inte större skillnad på ’vårt’ barcelonavaruhus i Hospitalet och det i Sundsvall än vad det är mellan Sundsvall och Barkarby. Alla produkter heter ju sina svenska namn och inredning och koncept är exakt lika.

Rejält förvånad blev jag dock när vi betalade igår – vad gjorde ’La botiga sueca’ i Sundsvall? Alltså, svenskmatbutiken? Alla utlandssvenskars våta dröm, där sill, kaviar, tunnbröd, knäckebröd och köttbullar glatt inhandlas. Samt godis för de som äter sådant. Och kakor……..

Men – köper man mat på IKEA i Sverige? Hade inget behov och slut på energi när vi var klara, så jag gick inte och kollade så noga vad som såldes, men såg en hel del icke-svenskt godis (Toblerone och Twix t ex). Och om det är IKEA-priser på godis lär det väl funka bland de godisätande svenskarna 🙂

NÅGRA skillnader finns dock mellan ett svenskt och ett spanskt IKEA:

– I Spanien är det starköl istället för lättöl i självserveringsöltappen, samt finns vin bland läsken man plockar åt sig, och då och då bjuds man på en benjamin-cava till maten, som vid midsommar eller lucia.

– I Sverige är det INGA KÖER för att fråga personalen om något! Spanjorer köar och vill fråga om precis ALLT hela tiden, och det är långa ringlande köer till info-diskarna jämt.

– I Spanien är det direkt plågsamt att besöka IKEA en lördag, man tar sig knappt fram i gångarna för det är så packat med folk. Igår lördag var det ungefär så mycket folk som det brukar vara på vårt IKEA-varuhus en måndagmorgon (vi åkte oftast på vardagsmorgnar eftersom det oftast nästan var tomt då)

– För oss personligen: till närmaste IKEA i Barcelona – 12 minuters bilresa. Till närmaste IKEA från Vännäs – 3 timmars bilresa…

En kommentar

  1. ericson_asa@hotmail.com

    Spanjorerna blir lätt hispiga om någon skulle våga tränga sig i kön till info punkterna på IKEA. Roligt att se!
    Så sant som du säger! Har heller inte begripit varför svenska hörnan finns på IKEA i Sverige. Jag prisar inte IKEA men praktiskt visst. Speciellt i NL där leveranstider på möbler är 3-4 månader. Här i Spanien har jag inte ens provat att köpa andra möbler.

    Men visst ibland kan det vara praktiskt när kaviaren är slut t ex eller få en bit Västerbottens ost – mmm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.