Monica Wahlström, Vännäs

Väl generöst?

Jag får reda på att jag måsta skriva in mig på Försäkringskassan för att få barnbidrag till sonen. Sådär i förbigående blir jag också informerad om att vi har rätt att ta ut föräldradagar till garantibelopp för sonen. TROTS att ingen av oss hade jobbat i Sverige innan han föddes. Jag hade inte jobbat i Sverige på fyra år innan sonen föddes och maken aldrig någonsin…

Men, så är det. De kommer att räkna bort de fyra månaders föräldraledighet som jag tog ut enligt det spanska systemet i samband med att sonen föddes. Resten – ja, det har vi kvar, och får 180 kr om dagen. Inte så mycket pengar, men dock. Samt möjligheten, rätten att vara ledig trots att det inte blir med ’lön’. Även maken kommer att kunna ta ut om det skulle passa ihop. Som egenföretagare kan han ju åtminstone få en slant på semestern… Är det lite väl generöst kanske? Att komma inseglande som utlandssvensk och få en sådan förmån? Det var verkligen en slump att jag fick tag i informationen. Det återstår att se om vi kommer att utnyttja det, men vi har iallafall möjligheten…

Sweden is different? Verkligen!

Sweden is fantastic? Ja, i synnerhet välfärdssystemet…

5 kommentarer

 1. Mr Death Serious

  Men, du har missförstått det här. I dette landet har vi mest bara rättigheter. Skyldigheten är att gnälla så mycket det går. Det är att anse som en medborgerlig plikt! Även att gnälla på den här regeringen, den ska ha ut även allt den förra beslutade om! Utredningar som tillsattes av den förra regeringen och som kommer med besparingsförslag eller uppstramningar ska stoppas ner i halsen på den nuvarande.
  Du kanske har bott utomlands för länge? Bäst du anpassar dig kvickt!

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Yes, Sverige är generös med sitt välfärdssystem. Det borde ALLLA svenskar inse, när de kan se hur krafter verkar för att försämra detta generösa system.

  Min fru är Amerikanska och hon kunde verkligen notera något alldeles speciellt med sitt nya hemland, när hon redan med bara ett uppehållstillstånd kunde dra nytta av så mycket som svenskar betalt för via våra skatter.

  Grattis till din nya av en tillfällighet upptäckta förmån. Som skattebetalare i Sverige är jag inte det minsta avundsjuk utan tycker att det är så här vi skall ha det.

 3. Karlavagnen

  Men så bra att det funkar så fint! Jättebra! Tror att svenskarna hemma borde inse hur väl förspänt de har det på många områden.

 4. Monica W

  Det är nog en av de saker som jag ser mest annorlunda pâ efter tiden som utlandssvensk. Jag tar inte längre sâ mycket för givet.

  är dock lite orolig för att systemet är väl dyrt i längden… I viss mân kanske folk mâste börja ta lite mer eget ansvar, kombinerat med att se till att vi har ett skyddsnät för de mest utsatta.

  Inte sâ lätt!

 5. Erik i Vilanova (Katalonien)

  Likt curlingföräldrar skämmer den svenska staten bort sina medborgare. Alla som kommer utifrån (t.o.m. vi som är födda i Sverige) upplever förmånerna som för generösa.

  Och allt hade varit bra om svenskarna hade stannat inom landets gränser, men tvärtom reser vi ju som galningar. Turistmålen skall gärna ligga långt bort och gärna vara billiga – och om något går fel skall återigen svenska staten komma och undsätta oss. Genast! Det är ju en rättighet!

  När 40-talisterna gått i pension måste nog den svenska staten prioritera om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.