Monica Wahlström, Vännäs

Tigermyggan

Jag läser en notis i katalansk press om tigermyggan. Den har kommit till Spanien via Grekland och Italien för ett par år sedan, men är av asiatiskt ursprung. Den är mycket aggresiv, och betten blir tydligen mycket uppsvällda, och kan bli inflammerade om man har otur.

På vissa håll talas om en riktig myggplåga. Kommuner har gått ut och sammanställt hemsidor med information, folk uppmanas att se till att inte ha några hinkar med vatten på gården eller balkongen, eller annat vatten ute, för att hindra spridningen. Till skillnad från de vanliga myggorna som finns här bits denna även dagtid. (som våra myggor!)

I Vännäs är det i princip inga mygg. Min svärmor har blivit biten av tigermygga flera gånger i sommar, och fått stora blåmärksliknande utslag. Ytterligare ett plus för Vännäs alltså, nästan inga myggor, och de som finns biter ganska snällt…..

(Ni som är mycket intresserade och hjälpligt förstår katalanska kan titta på följande kommuninformation:
http://www.elbaixllobregat.net/mosquitigre/contingut.asp?id_menu=23 )

3 kommentarer

 1. K-G

  Förlåt, men jag tror inte att den katalanska tigermyggan BITS. Den torde, liksom vännäsmyggan, STICKAS i stället!
  Språkpetimetern

 2. Monica W

  Du har fullständigt rätt! Men det är nog det där med myggbett som har strulat till det för mig, det fâr man ju av myggornas stick. Pâ spanska och pâ katalanska sâ är det ”sticker” som gäller… Kanske är det knotten som komplicerar sakerna för oss norrlänningar. De bits ju!

 3. Erik i Vilanova

  Tigermyggan är en hemsking – turligt nog för oss bor vi i kvarter utan stillastående vatten och har därför klarat oss mycket lindrigt undan.

  För våra barn blev därför veckorna i Sverige i somras en chock – där fanns det ju getingar överallt. Själv är jag inte det minsta berörd, men hur får man rädda barn att ”bara sitta helt still” när de ser sådana för första gången?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.