Monica Wahlström, Vännäs

’Alla’ svenskar fredagsmyser

En undersökning av vanor runt mat och inhandling av mat och sånt redovisades på nyheterna i kväll. Det visade sig att 93% av alla barnfamiljer hade ’fredagsmys’.

Jag tycker det låter som en oerhört hög siffra.

Undrar just i vilken ålder barnen är när detta intensiva fredagsmysande börjar?

I vår familj har vi iallafall antagit den sydländska (?) traditionen att sitta lääääänge vid middagsbordet. Vi sitter verkligen och pratar i samband med måltiden. Naturligtvis händer det att någon av oss ska iväg, och vår tonåring har ibland inte alls tid för oss. Men, ofta sitter hon ner ett bra tag.

Vi kanske sällar oss till de udda 7% som inte anammar fredagsmysandet. Men kanske för att vilken dag som helst och antagligen flera dagar i veckan är mysiga för oss.

(eller måste man sitta framför tv:n för att det ska räknas som fredagsmys???? Nej, så är det väl inte?)

4 kommentarer

  1. Jenny

    Fast, det ni gör låter ju precis som fredagsmys!

    Det handlar väl just om att äta gott och vara tillsammans?!

    Så är det för oss i alla fall. Och jag tror inte alls att fredagsmyset är = TV.

    Jag är inte ens säker på att det är ett nytt fenomen, bara ett nytt namn på en företeelse som många familjer gjort i många år; att man tillbringar fredagskvällen tillsammans och inte riktigt orkar åka iväg och så där…

  2. Mamman som bryr sig!

    Det är nog ett stort misstag att alla skulle sitta framför tv´n. För oss är mys att äta en riktig go vällagad middag med efterätt, sedan så får de små ta ett långt skönt bubbelbad och gå och krypa i säng i vår säng. Sedan så sitter vi och umgås pratar och har det trevligt med det två äldre barnen spelar något spel!

  3. Monica W

    Då är myset inte automatiskt tv-kopplat. Men jag fick nån bild av typ, idol-eller-nåt-sånt-fenomen för mig. Jag kommer inte ihåg om fredagsmys existerade när jag var liten, dock?!

    Som sagt, jag tror vårt mysande kommer att komma lite då och då, och där är det nog lite spanskt inflytande. En långlunch en lördag eller en mysig middag en tisdag. Det är väl företeelsen som är det viktiga, att familen avsätter tid tillsammans!

  4. Karlavagnen

    Fredagsmys har vi inte haft i min familj heller vad jag vet.

    Tycker det verkar lite krystat. Speciellt som det verkar gå ut på att man ska häcka framför tv:n.

    Er variant låter trevlig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.