Monica Wahlström, Vännäs

Dia de tots sants

Privat

Nu ska jag skriva om Katalonien!

Imorgon är det Alla helgons dag även där. Fast i Katalonien firas den alltid den 1 november, oavsett vilken dag den infaller på. Typiskt är att äta rostade kastanjer och rostad sötpotatis, ute på gatorna kan man köpa detta i tunnor där rostningen sker, och man får sina kastanjer i en tidningspappersstrut. Ikväll, allhelgonaafton så firas ’la castanyada’. Det är en familjekär tillställning och till efterrätt ska man äta ’panellets’, en slags mandelbollar som är mycket uppskattade. (ska baka såna ikväll eller imorgon, i Barcelona orsakade jag viss sensation som gjorde dem själv, då man oftast köper för dyr penning på bagerier).

På bilden syns kastanjer, sötpotatis och ett urval ’panellets’. Den mest uppskattade och klassiska är den med pinjenötter, samt med krossad mandel, men man kan ha det mesta som dekoration. Jag gjorde även en variant fylld med kvittenmarmeld förra året som blev väldigt god. Här i Vännäs blir det enbart pinjenöttersvariant…

Recept på Panellets:
500 g mald mandel
300 g socker
200 g kokt potatis
rivet skal fr en citron

Ingredienserna mosas ihop ordentligt. Gör små bollar.

Garnering:
Pinjenötter (har köpt ett halvt kilo sist jag var i Bcn…) (men så mycket behövs nog inte 🙂
alt. finhackad skållad/skald mandel

Vispa upp lite äggvita. Rulla bollarna i äggvita och sedan i pinjenötterna, samt kläm ihop lite. Eller rulla i mandel. Man kan också rulla i kokos, eller kanske pärlsocker (fast då blir det ganska sött….)

Pensla med äggula

Grädda 10-15 min i ca 220 graders ugnsvärme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.