Monica Wahlström, Vännäs

El Gordo de navidad eller La grossa de nadal

Den 22 december, dagen för det stora, spanska jullotteriet. ’El gordo’ – den tjocke, ger en hel del pengar, och detta lotterier slår alla bingolotter och annat med hästlängder.

ALLA i Spanien har åtminstone någon ’decimo’ – tiondel =dvs själva lotten. Många får i present, många går ihop och köper delar av en serie, många barer och affärer säljer vidare delar av ’sin’ serie, folk beställer på internet, ber folk som reser runt i Spanien att köpa med sig, och man kan hitta de första lotterna till försäljning redan i slutet av sommaren. Spanjorer utomlands ser självklart till att få sina lotter också. Maken har en som en kompis köpt, ja, alltså han har den inte fysiskt, men det är en överenskommelse.

På den internationella spanska tv:n är detta förstås bevakat. Ska försöka förklara proceduren, som verkligen handlar om att vara ’samma som förra året’ – en oerhört kär jultradition i hela Spanien.

Jullotteriet går till så att massor av små kulorna med nummer på hälls över i en stor behållare varifrån det sedan rullar ut två och två. Det är mycket runt det tekniska och hur serierna funkar, men, viktigast är – det är barn (kanske….10-åringar?) från en skola i Madrid, Ildefonso, som sedan ’sjunger’ ut ett vinnande nummer, och hur mycket detta nummer vinner.

Det ena barnet sjunger siffrorna, och ett annat vinsten, som förstås oftas är ’mil euros’, men när det skramlar till och är ’tres millones de euors’ (tre miljoner euro, till hela serien alltså, 300 000 per ’decimo’ alltså, per lott) – då är det EL GORDO.

Barnens sjungande är i Spanien kanske lika förknippad med jul som Kalle Anka på julafton i Sverie. Nästan, iallafall, lotteriet sker alltid den 22 december så det är en sån där jättetypisk förjulgrej. Sen, hela eftermiddagen och på alla nyhetssändningar intervjuas lyckliga människor runtom i landet som vunnit.

Titta gärna på youtuben, det är med kommentator fr nyhetssänding fast inte från i år förstås!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.